MEB 100 Temel Eser Listesi (Ortaöğretim-Lise)

100 Temel Eser Listesi

100 Temel Eser listesi, Türkiye Cumhuriyeti 59.Hükümeti Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere Türk Dili ve Edebiyatı dersi ile ilişkilendirilerek okutulması ve öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirmek üzere başvurabilecekleri kaynak eserler olarak tavsiye edilen eserlerdir. 100 Temel Eser Listesi, Milli Eğitim Bakanı Doç.Dr. Hüseyin Çelik tarafından 19 Ağustos 2004'te yayımlanan bir genelgeyle kamuya açıklanmıştır.
Ortaöğretim okullarında okutulmak üzere önerilen 100 Temel Eser listesi (ortaöğretim-lise) şöyledir:  

ROMAN
1. Açlık, Knut Hamsun   
Norveçli yazar Knut Hamsun tarafından yazılan Açlık romanı'nın ilk baskısı 1890 yılında yapılmıştır. Modern ve psikolojik sürükleyici edebiyatın en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir. Açlık romanı, ölmek pahasına olsa bile alın teri dökmediğin parayı kabul etmemeyi anlatmaktadır.

2. Aganta Burina Burinata, Halikarnas Balıkçısı
Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın 1946 yılında yazdığı romandır. Kabaağaçlı; yapıtına bir denizci teriminin ("serenlerin üstündeki üst ve alt yelkenleri tut") adını vermiştir. Bodrumlu bir denizci olan Mahmut'un ağzından deniz ve deniz insanının konu edildiği kitap, denize ve deniz insanlarına beslenen sevgiyi anlatmaktadır.

3. Akdeniz, Panait Istrati
Panait Istrati'nin romanı Akdeniz Adrien adlı kahramanın Beyrtut, Şam, İsekenderiye, Kahire... gibi Akdeniz şehirlerinde başından geçenleri anlatmaktadır. Farklı ırk, dil ve dindeki insanların birlikteliğini inceler.  

4. Ayaşlı İle Kiracıları, Memduh Şevket Esendal
Ayaşlı İle Kiracıları, Memduh Şevket Esendal'ın kitap olarak yayımladığı ilk romanıdır. 1934'de kitap olarak yayımlanan bu roman, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında yaşanan toplumsal değişiklikleri yansıtan, yalın dille kaleme alınmış bir romandır. 

5. Babalar ve Oğullar, İvan Turgenyev
Babalar ve Oğullar, Turgenyev'in 1862'de kaleme aldığı en meşhur romanıdır. Rusça'da "Babalar ve Çocuklar" anlamına gelen romanIN ismi Türkçe'ye "Babalar ve Oğullar" olarak tercüme edilmiştir.

6. Beyaz Diş, Jack London
Jack London'un romanı olan "Beyaz Diş" kitabındaki yerler Rusya, Amerika ve Kanada'da bulunmaktadır. Beyaz Diş romanında, diğer kardeşlerinden farklı olarak gri doğan bir kurt yavrusunun hikayesi anlatılmaktadır. Yarı köpek bir anne ile kurt bir babanın yavrusu olan bu kurdun adı Beyaz Diş'tir.

7. Beyaz Gemi, Cengiz Aytmatov
Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un romanı "Beyaz Gemi", Issık Gölü civarında geçer. Romanda küçük bir çocuğun gözünden dönemin Sovyet yönetimine eleştirel bir yaklaşım getirilir.  Romanın kahramanlarından Mümin dede gelenekçiliğin temsilcisi iken damadı Orozkul ise yozlaşmanın bir örneğini oluşturur.

8. Bir Bilim Adamının Romanı, Oğuz Atay
Bir Bilim Adamının Romanı, Oğuz Atay'ın İTÜ İnşaat Fakültesi'nden hocası olan Prof.Dr. Mustafa İnan'ın yaşam öyküsünü anlattığı romanıdır.

9. Cemo, Kemal Bilbaşar
Cemo, Kemal Bilbaşar'ın, küçük yaşta annesini kaybeden güzel kız Cemo'nun yaşadıklarını anlattığı romanıdır. Kitap Doğu Anadolu'daki ağa, maraba, şeyh, köylü ilişkisini anlatmaktadır. 

10. Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin
Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanında, İstanbul'da köklü bir ailenin kızı olan çocuk ruhlu Feride'nin çok sevdiği nişanlısı tarafından ihanete uğramasıyla kendini öğretmenlik mesleğine adaması ve hayatını kazanabilmek için Anadolu'da şehir şehir dolaşması anlatılır. 

11. Çanlar Kimin İçin Çalıyor, Ernest Hemingway
Çanlar Kimin İçin Çalıyor, 1940 yılında Amerikalı yazar Ernest Hemingway tarafından yazılmış savaş romanı. Hemingway, romanında İspanyol İç Savaşı sırasında dağlarda faşistlere karşı savaşan gerilla güçleri arasında bulunan profesör Robert Jordan'ın gözünden savaşın anlamsızlığını sorgular.

12. Derviş ve Ölüm, Meşa Selimoviç
Derviş ve Ölüm, 1966 yılında eski Yugoslavya'nın Bosnalı yazarı Meşa Selimoviç (Mehmed Selimoviç) tarafından yazılmış romanı. Kitap, 2001 yılında Alberto Rondali tarafından sinemeya da aktarılmıştır. 

13. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Peyami Safa
Peyami Safa'nın ilk baskısı 1930'da yapılmış romanı. 15 yaşında hasta bir çocuğun bir hatıra defteri olarak kaleme aldığı roman 1915'de geçer.  Romanın başkişisi ve anlatıcısı olan "Hasta Çocuk"un isminden romanda bahsedilmez.  Romancının değil roman kahramanının gözlemlerini esas alan ilk Türk romanıdır.

14. Don Kişot, Cervantes
Don Kişot, İspanyol romancı Miquel de Cervantes Saavedra'nın romanı ve aynı anda romandaki asıl şahsiyetin adı.  Don Kişot, dünya edebiyatının ilk modern romanı olarak kabul edilir.

15. Drina Köprüsü, İva Andriç
Drina Köprüsü, İvo Andriç'in Sokullu Mehmet Paşa'nın Visegrad'da yaptırdığı köprü ve çevresindeki yaşamları yazdığı romanıdır. Drina Köprüsü romanı ilk defa 1945'de yayımlanmıştır.

16. Drina'da Son Gün, Faik Baysal
Drina'da Son Gün, Faik Baysal'ın 1972'de yayımlanan romanı. Romanda Yugoslavya İç Savaşı sırasında Türkiye'ye göç etmeye çalışan bir aile anlatılır. 

17. Esir Şehrin İnsanları, Kemal Tahir
Osmanlı Devleti'nin 1.Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasından sonraki dönemi anlatan bir romandır. Romanın kahramanı Kamil Bey; eğitim almış, Avrupa dillerini bilen ve Avrupa ülkelerini görmüş kültürlü bir paşa oğludur. İçine düştüğü ekonomik sıkıntılar onun, öz vatanı olan İstanbul'a dönmesini zorunlu kılmıştır.

18. Eskici ve Oğulları, Orhan Kemal
Eskici ve Oğulları, Orhan Kemal'in yazdığı psikolojik ve sosyal bir romandır. Roman'ın baş kahramanı Topal Eskici ile iki oğlunun özlemlerini, düşlerini ve bu özlemlerle düşleri gerçekleştirmek için verdikleri mücadeleyi anlatan bir romandır.

19. Fareler ve İnsanlar, John Steinbeck
Fareler ve İnsanlar, Nobel Edebiyat Ödülü almış John Steinbeck'in romanı (1937). Romanda, iki gezgin çiftlik işçisi olan George Milton ve Lennie Small'un Büyük Bunalım sırasında Kaliforniya'da yaşadıkları trajik olayları anlatır.

20. Fatih Harbiye, Peyami Safa
Fatih Harbiye, Peyami Safa'nın 1930 yılında basılan romanı. Peyami Safa romanında modern bir hayatla, eski değerlere bağlı bir hayat arasında bocalayan Neriman'ın hikayesini anlatmaktadır.  Fatih Harbiye romanı, 1990 ve 2013'de aynı adla televizyon dizisine de uyarlanmıştır.

21. Gora, Rabindranath Tagore
Gora, Hint yazar Rabindranath Tagore'un yazmış olduğu roman. Rabindranath Tagore bu romanı ile 1913 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır. Kitapta Tagore'un Hindistan'ın kurtuluşu hakkındaki düşünceleri görülmektedir.

22. Gün Olur Asra Bedel, Cengiz Aytmatov
Gün Olur Asra Bedel, Cengiz Aytmatov'un bir romanıdır. Komunizm sırasında yaşanan anılar, aşkın sorgulanması, insanların kutsal saydığı şeylerin yok sayılması romanın değindiği konulardır. Gün Olur Asra Bedel romanı, geleneklerini korumaya çalışan insanları anlatır.

23. İbrahim Efendi Konağı, Samiha Ayverdi
İbrahim Efendi Konağı, Samiha Ayverdi'nin 1964'te yayımlanan romanıdır. Roman meclis-i maliye reisi İbrahim Efendi'nin konağında geçen olaylar ve devletin yıkılışını anlatmaktadır.

24. İki Şehrin Hikayesi, Charles Dickens
İki Şehrin Hikayesi, Charles Dickens'in 1859 yılında yazdığı konusu Fransız Devrimi esnasında ve öncesinde Paris ve Londra'da geçen romandır. İki Şehrin Hikayesi kitabı, dünyada en çok satan kitaplar listesi arasındadır.

25. Kalpaklılar, Samim Kocagöz 
Kalpaklılar, Samim Kocagöz'ün Kurtuluş Savaşımızı destansı bir dille anlattığı, tarihimizin önemli bir bölümüne tanıklık eden yaşamış kahramanların da yer aldığı belgesel bir romandır. Kalpaklılar romanı'nın 1959'da filmi de yapılmıştır. 

26. Kaplumbağalar, Fakir Baykurt
Fakir Baykurt'un 1967 yılında yayımlanan köy romanı Kaplumbağalar, Ankara yakınlarındaki Tozak Köyü'nde yaşanan köy sorunlarını ve gerekçelerini gözler önüne serdiği, sosyal yaralara parmak bastığı romanıdır. 

27. Karartma Geceleri, Rıfat Ilgaz
Karartma Geceleri, Rıfat Ilgaz'ın 1974 yılında yayımlanan romanıdır. Romanda, II.Dünya Savaşı sürecinde kitapları toplatılan şair-öğretmen Mustafa Ural'ın hayat hikayesi anlatılmaktadır. Rıfat Ilgaz'ın kendi hayatından da izlenimler taşıyan bu romanın filmi de çekilmiş ve başrolünü Tarık Akan oynamıştır.  

28. Kayıp Aranıyor, Sait Faik Abasıyanık
Kayıp Aranıyor, Sait Faik Abasıyanık'ın 1953 yılında yayımlanan ikinci ve son romanı. Romanda, eski konsoloslardan Vildan Bey'in kızı Nevin'in yaşamı anlatılmaktadır. Nevin içinde bulunduğu dünyanın iki yüzlülüğünden ve çıkarcılığından sıkılmış, yalansız ve samimi bir dünya özlemi duymaktadır.

29. Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun ilk romanı olan Kiralık Konak, Osmanlı Devleti'nin çöküş döneminde, İstanbul'da Batılılaşma ile geleneksel değerlerin, kuşaklar arasında farklılaşan değer yargıları ve yaşam biçimlerinin çatışmasını irdeleyen romandır. Konak, hem ailenin hem de Osmanlı Devleti'nin sembolüdür.

30. Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Hüseyin Rahmi Gürpınar
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1912 yılında basılan romanı. Kitapta 1910 yılının İstanbul'unda Halley Kuyruklu Yıldızı'nın dünyaya çarpacağı söylentisi üzerine konferanslar yapan İrfan Galip ile mektuplaştığı esrarengiz bir kadının evliliğe doğru giden serüveni anlatılır.

31. Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali
Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali'nin 1937 yılında yayımlanan ilk romanıdır. Baş kahramanı olan Yusuf, Türk Edebiyatı'nın en romantik karakterlerinden biri olarak kabul edilir. Roman, 1985'de Feyzi Tuna tarafından sinemaya da uyarlanmıştır.

32. Küçük Ağa, Tarık Buğra
Küçük Ağa, Tarık Buğra'nın 1963'de ilk baskısı yapılan romanı. Roman, Milli Mücadele dönemine merkezden değil, bir kasabadan bakan, o dönemin Türk toplumunun yaşadığı zorluklara, acılara, ihanetlere değinen ve kurtuluş mücadelesi veren Kuva-yi Milliye'yi konu edinir. 1983'de dizi filmi de çekilmiştir.

33. Madame Bovary, Gustave Flaubert
Madame Bovary, Fransız yazar Gustave Flaubert'in 1856'da yayınlanan ilk romanı. Romanda yaşadığı sıkıcı ve sıradan taşra hayatından kurtulabilmek için sınırlarını zorlayan Madam Bovary'nin hikayesi anlatılır. Madame Bovary, Tüm Zamanların En İyi 10 Romanı listesinde bulunan bir romandır.

34. Mai ve Siyah, Halit Ziya Uşaklıgil
Mai ve Siyah, Halit Ziya Uşaklıgil'in ilk baskısı 1897'de yapılan romanı. Kitapta roman kahramanı Ahmed Cemil'in kişiliğinde Babıali'de basın hayatında yok olup giden sanatçılar anlatılmaktadır. 

35. Mor Salkımlı Ev, Halide Edip Adıvar
Mor Salkımlı Ev, Halide Edip Adıvar'ın çocukluk günlerinden 1918 yılına kadar anılarını anlattığı kitabıdır. Kitap, 1955 yılında Yeni İstanbul Gazetesi'nde tefrika edilmiş, 1963 yılında ise kitap olarak basılmıştır.

36. Onlar da İnsandı, Cengiz Dağcı
Onlar da İnsandı, Cengiz Dağcı'nın 1958'de yayımlanan romanı. Romanda, Esma ve Bekir, İvan isimli bir Rus gencini kendi çiftliklerine alırlar. İvan yaptıkları iyiliğe rağmen onlara, Türk kimliklerinden dolayı içten içe kin besler.

37. Ölü Canlar, Gogol
Ölü Canlar, Gogol'un ilk cildini 1842'de tamamladığı ve bitirilememiş romanıdır. Romanın ilk cildinde romanın baş kahramanı Çiçikov'un yaptığı kötülükler anlatılır. Çiçikov, Rusya'da şehir şehir dolaşıp, toprak sahiplerinin malı olan köle köylüleri  (sağlıklı köle köylüleri değil, tam aksine ölü olanları) satın alır. 

38. Robinson Crusoe, Daniel Defoe
Robinson Crusoe, Daniel Defoe'un 1719'da ilk basımı yapılan kitabıdır. Roman İngiltere'de yaşayan Alman asıllı orta halli bir ailenin oğlu olan Robinson Crusoe'un babasının itirazlarına rağmen, dünyayı gezme hayalleri ile çıktığı yolculukları ve bu yolculukları sırasında karşılaştığı olayları anlatır.

39. Sahnenin Dışındakiler, Ahmet Hamdi Tanpınar
Sahnenin Dışındakiler, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 1973 yılında basılan romanı. Roman Huzur ve Mahur Beste ile beraber bir üçleme oluşturmaktadır. Romanda Anadolu'da süren Kurtuluş Savaşı ve İstanbul'daki aydınlarla birlikte halkın değişik kesimlerinden insanların farklılaşan hayatları işlenmektedir.

40. Savaş ve Barış, Lev Nikolayeviç Tolstoy
Savaş ve Barış, Rus yazar Tolstoy'un 1869'da yayınlanmış romanı. Romanda, Rusya'nın Fransa tarafından istilası döneminde yaşanmış olayları ve Napolyon döneminin Rusya'da Çar toplumuna etkisini, bu etkinin doğurduğu sonuçları beş asil aileden örnekler vererek anlatılır.

41. Sefiller, Victor Hugo
Sefiller, Victor Hugo'nun 1862'de yayınlanan tarihi romanı. Kitapta hikaye 1815'te başlar ve 1832'deki Paris Haziran Ayaklanması'nda son bulur. Roman daha çok eski mahkum Jean Valiean'ın yaşam mücadelesi ve kefaretini ödemeye çalışmasına odaklanır.

42. Sergüzeşt, Samipaşazade Sezai
Sergüzeşt, Samipaşazade Sezai'nin 1888'de yayınlanan romanı. Türk edebiyatında romantizmden realizme geçiş eseri olarak kabul edilir. Kölelik konusunu ele alan ve bir paşazade ile cariyenin aşkını anlatan romanın kahramanı, Kafkasya'dan getirilip konaklarda halayık olarak çalıştırılan Dilber'dir.

43. Ses ve Öfke, William Faulkner
Ses ve Öfke, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar William Faulkner'in 1929'da basılan romanıdır. Ses ve Öfke, bilinç akışı tekniğinin en iyi örneklerinden biridir. Kitabın konusu önde gelen Jason Lycurgus Compson'ın varisi Compson ailesinin çöküşüdür.

44. Sinekli Bakkal, Halide Edip Adıvar
Halide Edip Adıvar'ın romanı Sinekli Bakkal, ilk kez 1935 yılında Londra'da yayımlanmıştır. II.Abdülhamit devrinde Aksaray'da Sinekli Bakkal Mahallesi'nde imamın kızı Emine ile, aynı mahalleden orta oyuncu Tevfik'in yaşantısı anlatılır. Yaşar Kemal, "Sinekli Bakkal Türk edebiyatının şaheseridir." demiştir. 

45. Sokakta, Bahaeddin Özkişi
Sokakta, Bahaeddin Özkişi'nin 1975'te yayınlanan romanıdır. Romanda, manevi değerleri hiçe sayan materyalizmin ülkeyi istilası anlatılmaktadır. Bahaeddin Özkişi, toplumumuzun yaşadığı trajik değişimin "sokak"ta bile bütün şiddetiyle kendisini hissettirdiğini, polisiye bir maceranın eşliğinde anlatıyor.

46. Suç ve Ceza, Dostoyevski
Suç ve Ceza, Rus yazar Dostoyevski'nin 1866'da yayımlanan romanı. Suç ve Ceza; Petersburg'da yaşayan fakir bir öğrenci olan Raskolnikov'un, parası için bir tefeci kadını öldürmesi ve manevi ıstırabı ile ahlaki ikilemlerine odaklanır. Suç ve Ceza, Tüm Zamanların En İyi 10 Romanı listesinde bulunan bir romandır.

47. Tütün Zamanı, Necati Cumalı
Tütün Zamanı, Necati Cumalı'nın 1959 yılında yayımlanan romanı. Komşu çocukları olan Zeliş ile Cemal'in aşk öyküsü çerçevesinde bir Ege kasabasının tarıma dayalı yaşamı, gelenekleri, görenekleri ve inançları anlatılır. Roman, 1971 yılında "Zeliş" adıyla tekrar basılmış ve ayrıca beyaz perdeye de aktarılmıştır.

48. Vadideki Zambak, Balzac
Vadideki Zambak, Fransız yazar Balzac'ın 1835'te yayımlanan romanıdır. Roman, aile hayatında zorluklar yaşayan genç Felix'in hayatında meydana gelen değişimleri ve mutsuz bir evlilik hayatı olan Henriette'in aralarındaki ilişkiye odaklanır. 

49. Yaban, Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yaban, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 1932'de basılan ve aydın-halk arasındaki uçurumu ele alan romanıdır. Roman I.Dünya Savaşı yıllarından başlayarak Sakarya Meydan Muharebesi'ne kadar olan zamanı kapsar. Romandaki olaylar, İç Anadolu Bölgesi'nde Porsuk Çayı civarında bulunan bir köyde yaşanır.

50. Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Aziz Nesin
Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Aziz Nesin'in 1977'de yayımlanan romanıdır.  Romanın konusu, Yaşar Yaşamaz adlı karakterin hapse girmesinin ardından mahkum arkadaşlarına anlattığı hayat hikayesidir. Roman, Türk edebiyatında bürokrasinin en önemli yergilerinden biri olarak kabul edilir.

51. Yedinci Gün, Orhan Hançerlioğlu
İnsan olmanın erdemine vurgu yapan Orhan Hançerlioğlu'nun Yedinci Gün romanı, en zor koşullarda bile bireyin ufkunda beliren yaşama sevinci ve umudun yeşermesi konusunda bir başyapıt özelliği taşıyan kitaptır.

52. Yılkı Atı, Abbas Sayar
Yılkı Atı, Abbas Sayar'ın 1970 yılında yayımlanan romanı. Romanda, Dorukısrak isimli atın, yıllar geçip yaşlanmasının ardından sahibi tarafından doğaya terk edilişi ve acımasız doğa koşullarında hayatta kalma çabası anlatılır.

53. Anayurt Oteli, Yusuf AtılganOsmancık, Tarık Buğra
Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli adlı romanı MEB'nın 2008'de yayınladığı genelge ile listeden çıkarılmış, yerine Tarık Buğra'nın Osmancık adlı romanı dahil edilmiştir.
Osmancık, Tarık Buğra'nın 1973 yılında yazılan eseridir. Romanda Osman Gazi'nin yaşamı ve başından geçen olaylar işlenir. Osmancık, "Osmanlı'nın sırrı nedir?" sorusunun cevabını arayan yazarın Osmanlı kuruluş döneminin dinamiklerini ve felsefesini inşa ettiği romandır. 

HİKÂYE
54. Çağlayanlar, Ahmet Hikmet Müftüoğlu
Çağlayanlar, Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun dini ve milli değerleri yücelten hikayelerini ve "Alparslan Masalı"nı bir araya getirdiği eser. Çağlayanlar kitabında yer alan "Alparslan Masalı" ve hikayeler milli ve vatani duyguların anlatıldığı hikayelerdir.

55. Dede Korkut Hikayeleri
Dede Korkut Hikayeleri (Kitab-ı Dedem Korkut) kitabı, Oğuz Türkleri'nin bilinen en eski epik destansı hikayeleridir. 15.yüzyılda anonim bir yazar tarafından yazılmıştır. On iki destansı hikayeden oluşur. 

56. Gazoz Ağacı, Sabahattin Kudret Aksal
Gazoz Ağacı, Sabahattin Kudret Aksal'ın 1954 tarihli, ilk öykü kitabı. Yazar sayıları on yediye ulaşan öykülerinden onunu bu kitabı için seçmiş, kitaba, en uzun öyküsü olan "Gazoz Ağacı"nın adını vermiştir.

57. Gurbet Hikayeleri, Refik Halit Karay
Gurbet Hikayeleri, Refik Halit Karay'ın 1940'ta yayınlanmış hikaye kitabıdır. Gurbet Hikayeleri, biri Sibirya, ona altı tanesi Orta Doğu'nun farklı bölgelerinde geçen 17 hikayeden oluşmaktadır.

58. Gülistan, Sadi
İran Edebiyatı'nın en önemli eserlerinden biri olan 1258 yılında yazılan Gülistan, İranlı şair Sadi'nin iki büyük eserinden biridir. Gülistan, rengarenk güllerden oluşan bir bahçe gibi, şiir ve öykülerden oluşan bir derlemedir. "Ayakkabım yok diye üzülüyordum, ayakları olmayan bir çocuk görene değin" sözü ünlüdür.

59. Ömer Seyfettin Hikayelerinden Seçmeler
60. Haldun Taner Hikayelerinde Seçmeler
61. Sait Faik Abasıyanık Hikayelerinde Seçmeler

62. Kelile ve Dimne, Beydeba
Kelile ve Dimne, M.Ö. 1.yüzyılda Hint yazar Beydeba tarafından yazılmış, fabl tarzında hikayeler barındıran kitabın Mukaffa tarafından çevrilmiş Arapça'daki adıdır. Arapça eser adını ilk bölümündeki bir hikayenin kahramanı olan iki çakaldan alır. Doğrunun simgesi Kelile ile yanlışın simgesi Dimne.

63. Kerem ile Aslı
Kerem ile Aslı, temel yapısının 16.yüzyılda Kerem Dede ya da Aşık Kerem adlı aşığın şiirleriyle oluşturduğu, Anadolu, Azerbaycan ve Ermenistan'da iyi bilinen halk anlatıları arasındadır. Hikaye, ayrı dinden olan iki sevgilinin kavuşamayayışı ekseninde ilerler. 

64. Memleket Hikayeleri, Refik Halit Karay
Memeleket Hikayeleri, Refik Halit Karay'ın 1919 yılında yayımlanmış hikaye kitabıdır. Genç yaşta sürgün edilen Refik Halit Karay, Memeleket Hikayeleri'nde, 1913-1918 arasındaki sürgün yıllarında gezdiği Bursa, Çorum, Sinop, Bilecik ve Ankara'nın coğrafyasını ve bu coğrafyanın insanlarını ele almıştır.

SÖYLEV
65. Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk
Nutuk, Mustafa Kemal'in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, 1919'dan 1927'ye dek kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetlediği konuşmasının metnidir.

TİYATRO
66. Faust, Goethe
Faust adlı şiirsel oyun, Alman ozan ve yazar Goethe'nin dünya klasikleri arasında sayılan eseridir. Oyunun baş kahramanı Faust felsefeyi, tıbbı, doğa bilimlerini, teolojiyi araştırmış, gençlik ve olgunluk çağını yeryüzünün sırlarını çözmek için tüketmiştir. Faust, Goethe'nin bütün eserlerinin bir bileşimi olarak kabul edilir.

ŞİİR
67. Orhan Veli Kanık'ın Bütün Şiirleri
69. Divan Şiirinden Seçmeler
70. Dostlar Beni Hatırlasın, Aşık Veysel
71. Halk Şiirinden Seçmeler
72. Han Duvarları, Faruk Nafız Çamlıbel
73. Kendi Gök Kubbemiz, Yahya Kemal Beyatlı
74. Kutadgu Bilig'den Seçmeler
75. Memleketimden İnsan Manzaraları, Nazım Hikmet Ran
76. Mesnevi'den Seçmeler
77. Otuz Beş Yaş, Cahit Sıtkı Tarancı
78. Safahat, Mehmet Akif Ersoy
79. Ahmet Muhip Dıranas şiirlerinden seçmeler
80. Ahmet Kutsi Tecer şiirlerinden seçmeler

DENEME
82. Beş Şehir, Ahmet Hamdi Tanpınar
Beş Şehir, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, hayatının tesadüfleri olan İstanbul, Bursa, Ankara, Konya ve Erzurum şehirlerini anlattığı ilk basımı 1946 yılında yapılan deneme türü eseri. 

83. Bize Göre, Ahmet Haşim

84. Boğaziçi Mehtapları, Abdülhak Şinasi Hisar
Milliyetçilik Muarızları en evvel Milli maziyi unutturmak isterler. Bir millete yapılabilecek sinsi ve en şeytani hücum onun vicdanından mazisini almak, hafızasından mazisini yok etmektir. Bundan mahrum edilen bir millet en emin kuvvetini kaybetmiş olur.

85. Boğaziçi Şıngır Mıngır, Salah Birsel

86. Bu Ülke, Cemil Meriç
Bu Ülke, Cemil Meriç'in doğu-batı mevzusu, sağ-sol çatışması gibi mevzulara değindiği kitabı. İlk baskısı 1974'de yapılan Bu Ülke kitabı için Cemil Meriç; "Bana öyle geliyor ki, hayat denen mülakata bu kitabı yazmak için geldim" demiştir.

87. Devlet, Platon
Devlet, Sokrates'in sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatan Platon'un bir eseridir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir. Devlet kitabında Platon'un hocası olan Sokrates'in konuşmaları yer almaktadır.

88. Diyorlar ki, Ruşen Eşref Ünaydın

89. Eğil Dağlar, Yahya Kemal Beyatlı
Eğil Dağlar, Yahya Kemal Beyatlı'nın Türk Kurtuluş Savaşı sırasında kaleme aldığı yazılardan oluşur. İlk baskısı 1966'da yapılmıştır.

90. Gençlerle Başbaşa, Ali Fuad Başgil
Gençlerle Başbaşa, Ali Fuad Başgil'in 1949 yılında yayınlanan kitabı.

91. Sokrates'in Savunması, Eflatun
Sokrates'in Savunması, Yunan filozof Eflatun(=Platon) tarafından yazılmış, Sokrates'in bir grup Atina'lı tarafından kentin tanrılarına inanmaması ve gençlerin ahlakını bozması iddialarıyla suçlanışı, yargılanma ve cezalandırılma sürecini  konu alan Sokratik diyalogtur.

92. Şehir Mektupları, Ahmet Rasim
Ahmet Rasim'in şaheseri kabul edilen Şehir Mektupları eseri 1897-1899 yılları arasında kaleme alınmış fıkra-sohbet-deneme karışımı bu mektuplarda yazar İstanbul'un her yanını, her yönünü, binbir çeşit insanları anlatır.

93. Türkçe'nin Sırları, Nihat Sami Banarlı
Türkçe'nin Sırları, Nihat Sami Banarlı'nın, Türk dili üzerine kaleme aldığı bir araştırma kitabıdır. İlk basımı 1971'de yapılan kitapta Türkçenin güzellikleri, incelikleri ve ahenginin ele alındığı makaleler bulunmaktadır.

FIKRA
94. Nasreddin Hoca fıkralarından seçmeler

GEZİ
95. Anadolu Notları, Reşat Nuri Güntekin
Anadolu Notları, Reşat Nuri Güntekin'in birinci cildi 1936'da, ikinci cildi 1966'da basılan 2 ciltten oluşan gezi yazısı eseridir. Güntekin bu kitabında 2.Dünya Savaşı'ndan önce Anadolu'da uzun yıllar boyu Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişliği yaptığı sıralarda, Anadolu'da yaptığı gezilerin gözlemlerini toplamıştır.

96. Seyahatname, Evliya Çelebi
Seyahatname, Evliya Çelebi tarafından 17.yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabıdır. Evliya Çelebi'nin on ciltten oluşan Seyahatnamesi, bütün gezmiş ve görmüş olduğu yerler hakkında önemli bilgiler içermektedir. 

MASAL
97. Türk masalları, Naki Tezel

BİYOGRAFİ
98. Suyu Arayan Adam, Şevket Süreyya Aydemir
Suyu Arayan Adam, Şevket Süreyya Aydemir'in kendi yaşamını anlattığı 1959 yılında tamamladığı otobiyografik eseridir. 

ANI
99. Çankaya, Falih Rıfkı Atay
Çankaya, Falih Rıfkı Atay'ın Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamını ve Türk Kurtuluş Savaşı'nı anlattığı anı türünde eserdir. 

100. Zeytindağı, Falih Rıfkı Atay
Zeytindağı, Falih Rıfkı Atay'ın yedeksubay olarak katıldığı I.Dünya Savaşı anı ve izlenimlerinden oluşan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşta içine düştüğü durumu ortaya koyan, ilk kez 1932'de yayımlanan eseridir.

100 Temel Eser listesi (Ortaöğretim) ile ilgili Notlar:
  • 100 Temel Eser listesi'ndeki eserlerin seçiminde, tartışma konusu olmaması için yaşayan yazarların eserlerine yer verilmemiştir. 
  • Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli adlı eseri MEB'nın 2008'de yayınladığı genelge ile listeden çıkarılmış, yerine Tarık Buğra'nın Osmancık adlı eseri dahil edilmiştir.  
  • MEB tarafından öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla tavsiye niteliğinde belirlenen 100 Temel Eser listeleri 17.12.2018 tarihli genelge ile uygulamadan kaldırılmıştır. 

Benzer Yazılar

Edebiyat 6865515181564815234

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item