Dünyada En Çok Satan Kitaplar

Dünyada en çok satan kitaplar hangileri? Bu en çok satan kitaplar hangi yazar tarafından, ne zaman yazılmış ve yaklaşık olarak ne kadar satmış? Dünyada en çok okunan kitaplar hangi konulardan bahsetmekte? Bunları merek edenler için… İşte, Dünyada En Çok Satan Kitaplar listesi...


1. İki Şehrin Hikayesi (A Tale of Two Cities) - Charles Dickens

İki Şehrin Hikayesi - Charles Dickens
İlk Basım Tarihi: 1859 - Yaklaşık Satış: 200 milyon
Can Yayınları, 464 sayfa

Dünyada en çok satan kitaplar listesinde birinci sırada İngiliz yazar Charles Dickens’in yazdığı İki Şehrin Hikayesi kitabı var. Hikayede Fransa’da burjuva sınıfının halkı nasıl ezdiği, kafasına göre kanunlar çıkartarak halka nasıl zulmettiği anlatılmakta. Haksız yere giyotinle idam edilenleri, ömrünü acımasızca hapishanelerde geçiren gariban, fakir fukarayı anlatmıştır. Evet İki Şehrin Hikayesi bu güne kadar en yüksek satışı yakalamış olan kitaptır. Fransız Devrimi yıllarında Paris ve Londra’nın anlatıldığı kitap 1859’da basıldı ve 200 milyonun üzerinde sattı. Charles Dickens en unutulmaz kurgusal karakterlerden bazılarını yaratmasının yanında Victoria devrinin en iyi romancısı olarak kabul edilir.
Dünya edebiyatının en önemli klasik yapıtlarından biri olan İki Şehrin Hikâyesi, Paris ve Londra arasında gelişen olay kurgusuyla, tarihin en hareketli anlarından birinin, Fransız Devrimi’nin ekseni etrafında biçimlenir. Edebiyat dünyasının “Dickens’ın en büyük tarihî romanı” olarak, yazarın kendisinin ise “Yazdığım en iyi hikâye” diye tanımladıkları yapıt, Fransız Devrimi ile Terör Dönemi kargaşasında yaşamak zorunda kalan bir grup insanın özel yaşamlarını aktarırken, dönemin acımasız toplumsal koşullarını da irdeler.
Hapsedildiği Bastille zindanından kurtarılan Doktor Manette ile iş işten geçmeden İngiltere’ye göndermiş olduğu kızının on sekiz yıl sonra buluşmaları ve Londra’da yeni bir yaşam kurmaları; sevgi, dostluk, özveriyle örülmüş bu yaşamın Paris’te gelişen devrim dalgasının haberleriyle gölgelenişi, iki şehri yansıtıyor okuyucuya. Paris’teki karanlık günlerin karşısında Londra’daki aydınlık ve dingin günler yer alıyor. Ancak her iki şehir de karanlığın içinde umudu, aydınlığın içinde hüznü taşıyor.

2. Yüzüklerin Efendisi (The Lord of the Rings) - J.R.R Tolkien

Dünyada En Çok Satan Kitaplar - Yüzüklerin Efendisi
Dünya En Çok Satan Kitaplar
İlk Basım Tarihi: 1954-1955 - Yaklaşık Satış: 150 milyon
Metis Yayınları, 1026 sayfa


Yüzüklerin Efendisi, Oxford Üniversitesinde filoloji profesörü olan John Ronald Reuel Tolkien'in yazdığı epik fantezi türünde bir romandır. 1954 yılında Hobbit kitabının devam kitabı olarak kaleme alınsa da Hobbit’den daha fazla ilgi görmüş, büyük bir başarıya ulaşmış ve dünyada en çok okunan kitaplar listesinde ikinci roman olmuştur.  Kitapta tüm dünyaya hükmedecek bir güç yüzüğünün etrafında cüceler, büyücüler, orklar, elfler, hobbitler, insanlar ve karanlık güçlerin mücadeleleri anlatılıyor.
Dünya ikiye bölünmüştür, denir Tolkien'ın yapıtı söz konusu olduğunda: Yüzüklerin Efendisi'ni okumuş olanlar ve okuyacak olanlar. 1997 ile birlikte, çok sayıda Türkiyeli okur da "okumuş olanlar" safına geçme fırsatı buldu. Kitabın Türkçe basımı Yüzüklerin Efendisi'ne duyulan ilginin evrenselliğini kanıtladı.
Yapıtın bu başarısını taçlandırmak için üç kısmı bir araya getiren bu özel, tek cilt edisyonu sunuluyor: Hem hâlâ okumamış, "okuyacak olanlar" için, hem de bu güzel kitabın kütüphanenizde gelecek kuşaklara devrolacak kadar kalıcı olması için Yüzüklerin Efendisi yirminci yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geliyor; bilimkurgu, fantazi, polisiye, best-seller ya da ana akım demeden, tüm edebiyat türleri arasındaki tartışmasız bir önderliğe sahip. Bir açıdan bakarsanız bir fantezi romanı, başka bir açıdan baktığınızda, insanlık durumu, sorumluluk, iktidar ve savaş üzerine bir roman. Bir yolculuk, bir büyüme öyküsü; fedakârlık ve dostluk üzerine, hırs ihanet üzerine bir roman.


3. Küçük Prens (Le Petit Prince) - Antoine de Saint-Exupéry

En Çok Satan Kitaplar - Küçük Prens
İlk Basım Tarihi: 1943 - Yaklaşık Satış: 140 milyon
Can Çocuk Yayınları, 112 sayfa

"Hoşça git,” dedi tilki. “Vereceğim sır çok basit: İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez.” Küçük Prens unutmamak için tekrarladı: “Gerçeğin mayası gözle görülmez.”
Fransız yazar Antoine de Exupéry tarafından kaleme alınan kurgu türünde bir kitaptır.  Eserde küçük bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır. Sahra Çölü’ne düşen bir pilotun çölde küçük bir çocukla (Küçük Prens) karşılaşması ve bu çocuğun yaptığı seyahatleri anlatan bir kitaptır. Kitap masalsı bir dünyada geçmektedir.


4. Harry Potter ve Felsefe Taşı ( Harry Potter and the Philosopher's Stone) - J.K.Rowling

En Çok Okunan Kitaplar - Harry Potter ve Felsefe Taşı
İlk Basım Tarihi: 1997 - Yaklaşık Satış: 110 milyon
Yapı Kredi Yayınları, 274 sayfa

"Harry, elleri titreyerek zarfı çevirince mor balmumundan bir mühür gördü; bir arma – koca bir ‘H’ harfinin çevresinde bir aslan, bir kartal, bir porsuk, bir de yılan.”
Harry Potter sıradan bir çocuk olduğunu sanırken, bir baykuşun getirdiği mektupla yaşamı değişir: Başvurmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na kabul edilmiştir. Burada birbirinden ilginç dersler alır, iki arkadaşıyla birlikte maceradan maceraya koşar. Yaşayarak öğrendikleri sayesinde küçük yaşta becerikli bir büyücü olup çıkar.
J.K.Rowling’in 1997 yılında bastığı Harry Potter serisinin ilk kitabı olan “Harry Potter ve Felsefe Taşı” fantastik roman serisinin ilk kitabı. Sekiz kitaplık Harry Potter fantastik serisinin ilk kitabı olan Harry Potter ve Felsefe Taşı’nda 11 yaşındaki çocuğun büyücülük okuluna gitmesi ve ölümsüzlük veren felsefe taşını bulması anlatılıyor.  Harry Potter ve Felsefe Taşı, çocuk kitabı olmasına rağmen tüm yaş gruplarınca beğeniyle okunmakta ve 1997 yılından beri popülerliğini sürdürmektedir.


5. Hobbit (The Hobbit) - J.R.R. Tolkien

Hobbit - JRR Tolkien
İlk Basım Tarihi: 1937 - Yaklaşık Satış: 105 milyon
İthaki Yayınları, 333 sayfa

J.R.R. Tolkien, “Yüzüklerin Efendisi” kitabı dışında ikinci bir kitabını da dünyada en çok satan kitaplar listesine dahil etmeyi başarmış bir yazar. 
İngiliz Dilbilim Profesörü ve roman yazarı J.R.R. Tolkien’ın olağanüstü bir titizlikle kurguladığı Orta-Dünya adlı fantastik/mitolojik bir evrende geçen Hobbit, yazarın bu evrende geçen masalları çocuklarına anlatmaya başlamasıyla bir kitap haline gelmiştir.
Hobbit adlı eserin üzerine kurulduğu Orta-Dünya büyülü, çeşitli ırklara ve dillere sahip epik bir dünyadır. Bu dünyada İnsanlar, Cüceler, Elfler, Büyücüler, Ejderhalar, Goblinler ve Orklar yaşamaktadır. Cüceler, dağların kalbinde yaşayan kudretli, madenci bir halktır. Korkunç ve altına susamış şeytanî ejderha Smaug, Erebor adlı Cüce Kenti’ne saldırır ve burada yaşayan Cüce halkın başına korkunç felaketler getirir. Anavatanlarından kaçıp sürgün hayatı yaşamak zorunda kalan Erebor Tahtı’nın Varisi Thorin Meşekalkan ve kuzenleri, Gandalf adında bir büyücünün yardımıyla anavatanlarını ejderha Smaug’dan kurtarmak için olağanüstü bir plan yaparlar. Bu planda oynayacağı rol son derece önemli bir hal alacak Hobbit Bilbo Baggins’in kapısını çalarlar ve Bilbo, hiç beklemediği bir anda, destansı bir maceraya dahil olmak zorunda kalır.
Peter Jackson tarafından üçleme olarak sinemaya uyarlanan eser, yayımlandığı tarihte büyük bir ilgi görmüştür ve olumlu yorumlar alarak çok kısa zamanda kült eser mertebesine erişmiştir. Hobbit, edebiyat çevrelerince büyük saygı gören Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin başlangıcını anlatmasıyla da önemli bir yere sahiptir. Hobbit, ilk defa 1937 yılında basıldı. İngiliz yazar Tolkien’in aslında çocuklar için kaleme aldığı “Hobbit”,  sadece çocuklardan değil yetişkinlerden de büyük ilgi gördü. 


6. On Küçük Zenci (And Then There Were None(Ten Little Niggers)) - Agatha Christie

Dünyada En Çok Satan Kitaplar - On Küçük Zenci
İlk Basım Tarihi: 1939 - Yaklaşık Satış: 102 milyon
Altın Kitaplar, 224 sayfa

Her birinin gizledikleri ve korktukları sırları olan on kişi, Zenci Adası’ndaki ıssız bir malikâneye davet edilirler. Ancak malikâneye giden grubu bir sürpriz beklemektedir, ev sahibi ortalarda yoktur. Geçmişlerindeki karanlık sırlardan başka hiçbir şeyleri olmayan bu insanlar adada mahsur kalmışlardır. Konuklar bir süre sonra gizledikleri sırları birbirlerine anlatırlar. Ve teker teker ölmeye başlarlar...
Geçmişte yaptıkları yüzünden insanların ölümüne yol açan on kişinin bir adada başından geçenlerin anlatıldığı polisiye roman türünde bir kitaptır. İlk basım tarihi 1939 yılı olan "On Küçük Zenci" kitabının yazarı ise, ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie'dir. Agatha Christie bu kitapta sadece polisiye ve cinayeti değil, insan psikolojisini de çok başarılı bir şekilde yansıtmıştır. 

7. Kızıl Köşkün Rüyası (Özgün Adı: Hong Lou Meng, İngilizcesi: The Dream of the Red Chamber) - Cao Xueqin

En Çok Satan Kitaplar - Kızıl Köşkün Rüyası
İlk Basım Tarihi: 1759-1791 - Yaklaşık Satış: 100 milyon
Türkçe basımı yok. İngilizce basımı: Tuttle Publisihing, 992 sayfa

Çin asıllı yazar Cao Xueqin tarafından yazılan ve Türkçe'ye "Kızıl Köşkün Rüyası" şeklinde tercüme edilebilecek bu roman 18.yy'ın ortalarında, Quing Hanedanı döneminde yazılmıştır. Kızıl Köşkün Rüyası, "Çin Edebiyatının Dört Büyük Klasik Romanı"ndan biridir. Devasa kapsamı, büyük karakter atılımı ve 18. yüzyılın Çin'in yaşamı ve sosyal yapıları hakkında gözlemlerini anlatmasıyla ünlüdür ve birçokları tarafından klasik Çin romanının zirvesi olarak kabul edilir.
Cao Xueqin'in kendi ailesinin ve Qing Hanedanı'nın yükselişini ve çöküşünü konu edinmiş olan bu roman, yarı otobiyografi türünde yazılmış bir roman olma özelliği de taşımaktadır. Yazarın ilk bölümde anlattığı üzere, gençliğinde tanıştığı kadınlara, akrabalarına ve uşaklarına adanmış bir hatırattır. Kızıl Köşkün Rüyası romanı, 120 bölümden oluşmaktadır. Romanın ilk 80 bölümünü bizzat yazarın kendisi yazmış, yazar öldükten sonra romana, yazarın eşi ve yayıncısı Gao E tarafından 40 bölüm daha eklenmiştir. Tüm dünyada yüz milyondan fazla satan kitap, günümüzde henüz Türkçe'ye çevrilmemiştir.



8. Aslan, Cadı ve Dolap/Narnia Günlükleri 2 (The Lion, the Witch and the Wardrobe) - C.S. Lewis

En Çok Okunan Kitaplar - Aslan, Cadı ve Dolap
İlk Basım Tarihi: 1950 - Yaklaşık Satış: 85 milyon
Doğan ve Egmont Yayıncılık, 187 sayfa

Sonu gelmeyen bir kışın hüküm sürdüğü... kurtarılmayı bekleyen bir ülke: Narnia
Dört Çocuk, kaldıkları evdeki dolabın içinden Narnia ülkesine geçiş olduğunu fark eder. Narnia, Beyaz Cadı'nın esareti altndadır. Tüm umutların tükendiği bir anda Aslan gelir. Ancak büyük bir fedakarlıkta bulunması gerekmektedir.
İrlandalı yazar Clive Staples Lewis  tarafından yazılan "Aslan, Cadı ve Dolap", 7 kitaptan oluşan “Narnia Günlükleri" serisinin  ikinci kitabıdır. Fantastik edebiyatın yapı taşlarından olmayı başarmış Narnia Günlükleri serisinde hayvanların konuşabildiği, sihrin bulunduğu ve iyi ve kötünün birbirleriyle savaştığı Narnia’da geçen olaylar anlatılır. Çocuklar için yazılmış fantastik Narnia Günlükleri serisi yetişkinler tarafından da büyük ilgi görmeyi başarmıştır.
Aslan, Cadı ve Dolap kitabında Aslan'ın gerçek adı "Aslan"dır. Yazar Aslana isim verirken İngilizce Lion yerine Türk mitolojisinin bir izi olarak Türkçe "Aslan" adını kullanmıştır.


9. Ayişe (She) - Henry Rider Haggard

Ayişe - Henry Rider Haggard
İlk Basım Tarihi: 1887 - Yaklaşık Satış: 83 milyon
İthaki Yayınları, 351 sayfa

Ayişe, Cambridge'li bekar Ludwig Horace Holly ile manevi oğlu Leo Vincey'in çağlar öncesine uzanan bir efsanenin peşinde, Afrika'nın karanlık yüreğine doğru çıktıkları tehlikeli yolculuğun öyküsüdür. Yolculuğun sonunda , ölümün kucağında, tüyler ürperten Kor yer altı mezarlarında yaşayan, yabanıl Amahagger halkının gizemli ak kraliçesi Ayişe ile karşılaşırlar. Ayişe'nin ak örtüsünün ardında, Leo Vincey ile dostunu ölümcül güzelliğin ve aşkın onulmaz gizi beklemektedir.
Sir Henry Rider Haggard, Ayişe'de, görkemli bir görsellik ve söylenlere yaraşan kudretli bir dille, insanoğlunun en kadim meseleleri olan yaşama, ölüme, aşka, kıskançlığa ve kedere, sırlı bir camın içinden bakıyor.
Türü fantezi-macera ve aşk olan bu kitabın özgün adı She'dir. Henry Rider Haggard, bu romanında, "Kayıp Dünya (Lost World)" roman türünün en önemli örneklerinden birini vermiştir.

10. Da Vinci Şifresi (The Da Vinci Code) - Dan Brown

Dünyada En Çok Satan Kitaplar - Da Vinci Şifresi
İlk Basım Tarihi: 2003 - Yaklaşık Satış: 80 milyon
Altın Kitaplar, 495 sayfa

Dünyada en çok satan kitaplar listesinde bulunan bir diğer kitap ise Da Vinci Şifresi kitabı. Türü polisiye-gerilim ve gizem olan bu kitap ünlü Amerikalı yazar Dan Brown’un baş yapıtlarından biridir. Dan Brown’un Katolik kilisesini kızdıran bu kitabı Hristiyanlığa zarar vereceği düşüncesi ile pek çok eleştiriye sebep olmuştur. 
Bir profesörün bir cesedin detaylarını araştırırken karşısına çıkan Da Vinci’nin Mona Lisa tablosu bir sır taşır: “Bir sorunun doğru cevabı yoksa, tek bir dürüst yanıt vardır. Evet ile hayır arasındaki gri bölge. Sessizlik."
"Dan Brown, ülkedeki birkaç usta yazardan biri. Da Vinci Şifresi üstün bir zeka tarafından kurgulanmış harika bir gerilim romanı."
"Entrika ve tehlikenin iç içe geçtiği okuduğum en iyi gerilim romanı. Kelime oyunları, gizemler ve bulmacalarla örülmüş akıllara durgunluk veren bir öykü."
"Dan Brown'ı yeni keşfettim. Da Vinci Şifresi düşündürücü olduğu kadar aynı zamanda büyüleyici. Tarih meraklıları, komplo çılgınları, bulmaca meraklıları ve gerilim öyküsü severlerin bir solukta okuyacakları olağanüstü bir roman. Ben bu kitaba bayıldım."


11. Düşün ve Zengin Ol (Think and Grow Rich) - Napoleon Hill

En Çok Okunan Kitaplar - Düşün ve Zengin Ol
İlk Basım Tarihi: 1937 - Yaklaşık Satış: 70 milyon
Altın Kitaplar, 237 sayfa

Yüzyıllardır aktarılan bir sır düşünün. Sadece en zenginlerin, en güçlülerin birbirlerine aktardığı bir sır. Tüm hayallere sahip olmanın yöntemini anlatan gerçek bir sır. Napoleon Hill 1900’lerin başında tanıştığı bu sırrı 25 yıl boyunca araştırdıktan sonra, sırrı çalıştıran, on üç adımdan oluşan bir formül çıkarmıştır. Gündelik yaşama olduğu kadar iş hayatına da önemli düşünce yenilikleri getiren bu kitaptaki formülü uygulamayı başaran herkes hedeflerine ulaşabilir. Bütün başarıların başlangıç noktası olan "Ateşleyici Bir Arzu" yaratan bir hedefi nasıl belirlersiniz? Arzulanan hedefi zihinde canlandırarak "İnanç"ınızı nasıl güçlendirirsiniz? Bilinçaltınızı "Kendi Kendine Telkin" ile başarınız için nasıl programlarsınız? Erteleme huyunu yenmek için nasıl bir "Kararlılık" göstermelisiniz? "Beyin Gücü Grubu"nun itici etkisini hedefinize ulaşmanız için nasıl kullanırsınız? "Cinselliğin Gizemli Enerjisi"ni başarınız için nasıl kullanırsınız? "Beyninizin Sınırsız Potansiyeli"ni nasıl ortaya çıkarırsınız? "Altıncı His"sinizi güçlendirerek bilgeliğin tapınağına nasıl ulaşırsınız? Başarınızın önündeki en büyük engel olan "Korkularınız" ile nasıl başa çıkarsınız? Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası bu kitapta.
Amerikan yazar Napoleon Hill, Düşün ve Zengin Ol’u 1937’de Thomas Edison, Henry Ford gibi birçok tanınmış ismin de bulunduğu başarılı 500 insan üzerinde yaptığı 25 yıllık bir araştırmanın sonucunda yazmıştır. Düşün ve Zengin Ol kitabında yer alan 13 adımlık formül ile başarıya giden yolda sırrı kullanmakta ustalaşacaksınız. Kitabın adı nasıl zengin olunacağını ima etmesine rağmen, yazar kitapta öğretilen felsefenin insanların başarmak istedikleri hemen hemen her şey için yardımcı olacağını belirtmektedir. 


12. Çavdar Tarlasında Çocuklar (The Catcher in the Rye) - J.D.Salinger

En Çok Okunan Kitaplar - Çavdar Tarlasında Çocuklar
Dünyada En Çok Satan Kitaplar
İlk Basım Tarihi: 1951 - Yaklaşık Satış: 65 milyon
Yapı Kredi Yayınları, 168 sayfa

Pek çok insanın hakkında konuştuğum için üzgünüm. Bildiğim tek şey; size anlattığım herkesi biraz özlüyorum. Bizim Stradlater'ı ve Ackley'i bile, sözgelimi. Sanırım o lanet Maurice'i bile özlüyorum. Sakın kimseye bir şey anlatmayın. Herkesi özlemeye başlıyorsunuz sonra.
Çavdar Tarlasında Çocuklar, Jerome David Salinger'in tek romanı. Ergenlik çağının içinde, yetişkin dünyanın düzenine karşı isyankar bir çocuğun, bir Noel öncesi başına gelenler... Bu sürecin bir psikiyatri kliniğinde noktalanışı. Holden Caulfield'in masumiyet arayışının iç burkucu romanı. Belki de Salinger'ın.
Franny ve Zoey ile Dokuz Öykü adlı kitapları da yayınlanan Salinger, 1963'ten bu yana yeni bir yapıt yayımlamamasına ve neredeyse efsane haline gelmiş bir gizlilik içinde yaşamasına karşın, dünya edebiyat gündemindeki yerini hep koruyor.
Orijinal adı "The Catcher in the Rye” olan kitabın Türkçe’ye Çavdar Tarlasında Çocuklar ve Gönülçelen isimleri ile iki farklı şekilde çevirisi yapıldı. ABD'li yazar J.D. Salinger tarafından yazılan ve yazarın gençlik yıllarını konu alan kitabı asıl ilginç kılan Salinger’in ilk ve tek romanı olması.


Not: Dünyada en çok satan kitaplar listesi'ne, kutsal kitaplar Kur'an ve İncil ile belli bir görüşü temsil eden "Mormon Kitabı" ile "Kırmızı Kitap" eklenmemiştir. Mormon Kitabı; Joseph Smith tarafından 1830 yılında yayınlanan, ABD’nin Utah eyaleti merkezli köktenci hristiyan tarikatının kutsal kitabıdır. “Kırmızı Kitap (Başkan Mao'dan Seçme Sözler)” ise; Çin Komünist Partisi'nin ve Çin'in kurucusu Mao Zedong’un konuşma ve yazılarından açıklamaları içeren kitaptır.  

Dünyada En Çok Satan Kitaplar Listesi,  dünyada en çok okunan kitapları bilmek isteyen, “Acaba ne okusam?” diye düşünen ve kitap seçiminde doğru kararlar vermek isteyen okurlara yardımcı olması dileğimle…

Benzer Yazılar

En Çok Satan Kitaplar 2927461958123069382

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item