Ferit Edgü Hayatı ve Eserleri

Tam ismi İsmail Ferit Edgü olan yazar, şair, eleştirmen Ferit Edgü; 1936 yılında doğmuştur. Çığlık, Do Sesi, O gibi eserleri kaleme alan Edg...

Ferit Edgü Hayatı ve Eserleri
Tam ismi İsmail Ferit Edgü olan yazar, şair, eleştirmen Ferit Edgü; 1936 yılında doğmuştur. Çığlık, Do Sesi, O gibi eserleri kaleme alan Edgü, yazdığı birçok eser ve aldığı ödüller ile Türk edebiyatının usta yazarlarındandır. Peki, Ferit Edgü kimdir?

Doğum: 24 Şubat 1936

Eğitim: İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü

Meslek: Yazar

Ferit Edgü Hayatı

24 Şubat 1936 tarihinde İstanbul’da doğan Ferit Edgü, bir Bektaşi şairi olan Eğribozlu Mehmed Emin Sırrî’nin torunu ve Fatma Nevber Hanım ile Mehmet Nuri Edgü’nün oğludur.

İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde başladığı eğitim hayatının son yılında seramik öğrenimi için önce Münih’e, ardından Paris’teki Academie Feu’ye gitti. Paris’te geçen yıllarında felsefe ve sanat tarihi hakkında eğitimler aldı.

Askerliğini yedek subay öğretmen olarak Hakkari’de yaptıktan sonra bir senelik bir süre için Paris’e geri döndü. Bu sürenin ardından bir ajansta reklam yazarlığı yaptı, bu deneyimi sonucunda kendi reklam şirketini de kurdu. Şirketin yanı sıra Ada Yayınlarını ve Bedri Rahmi Sanat Galerisini yönetti.

Ferit Edgü’nün Birtakım Eserleri

Öykü

- Av (1968)

- Bir Gemide (1978)

- Çığlık (1982)

- Do Sesi (2002)

- Avara Kasnak (2005)

Roman

- Kimse (1976)

- O/Hakkari’de Bir Mevsim (1977)

- Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı (1988)

Deneme

- Tüm Ders Notları (1978)

- Yazmak Eylemi (1980)

- İnsanlık Halleri (2003)

Çeviri

- Düşüş (Albert Camus)

- Godot’yu Beklerken (Samuel Beckett)

Ferit Edgü Edebi Kişiliği

- Daha çok öykü yazarlığı ile tanınan Ferit Edgü, aldığı eğitimlerin meyvesi olarak resim eleştirileri de yazdı.

- Eserlerinde çoğunlukta bunalmış, yabancılaşmış ve yalnız karakterleri ve karamsar sahneleri kullanan yazar; ilk şiirini 1952 yılında Kaynak dergisinde, ilk öyküsünü ise 1954’te Yeni Ufuklar dergisinde yayınladı. Eserlerini Mavi dergisinde yayınlamaya başlayarak Maviciler’e dahil oldu.

- Daha az kelime kullanılarak yazılan öykü olarak tanımlanabilecek küçürek öykü türünün Türk edebiyatında önemli bir temsilcisi haline geldi.

- İki kişilik (anlatımın hem birinci hem üçüncü kişiye ait olduğu) öyküler yayınlayarak özgünlüğünü kanıtladı.

- O/Hakkari’de Bir Mevsim isimli romanını/senaryosunu askerlik yıllarından esinlenerek yazdı. Onat Kutlar tarafından senaryoya uyarlanan, Erden Kıral tarafından yönetilen eser 33. Berlin Festivali ve 2. Akdeniz Film Festivali’nde ödüle layık görüldü.

- Bir Gemide eseri ile 1979’da Sait Faik Hikaye Ödülü’nü almaya hak kazandı. Aynı sene Tüm Ders Notları isimli denemesi ile Türk Dil Kurumu Deneme Ödülü’nü aldı. Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı adlı romanı ise 1988 yılında Edgü’ye Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü’nü kazandırdı.

Bu yazı, konuk yazarımız Sıla Nur Kılıç tarafından yazılmıştır.

Benzer Yazılar

Yazarlar 503159451762173844

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item