Lev Nikolayeviç Tolstoy Eserleri ve Hayatı

Tolstoy
Dünyanın en büyük yazarları arasında gösterilen Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy, "Anna Karenina", "Savaş ve Barış" ve "Diriliş" gibi dünya klasik eserlerinin yazarıdır. İşte, Tolstoy'un eserleri ve hayatı...

Doğum:         9 Eylül 1828, Yasnaya Polyana-Rusya
Ölüm:           20 Kasım 1910 (82 yaşında), Astapovo-Rusya
Meslek:        Yazar, filozof, eğitim reformcusu
Milliyet:        Rus
Edebi Akım: Realizm (Gerçekçilik)

Lev Nikolayeviç Tolstoy Hayatı

. Lev Nikolayeviç Tolstoy 9 Eylül 1828'de Rusya'nın Tula eyaleti, Yasnaya Polyana kasabasında soylu ve varlıklı bir ailenin dördüncü çocuğu olarak doğdu. Babası bir kont, annesi ise prensesti. Babası kont Nikolay İlyiç, aynı zamanda 1812 yılı Napolyon savaşlarına katılmış bir emekli yarbaydı. Tolstoy 2 yaşında annesini, 9 yaşında babasını kaybetti. Erken yaşlarda annesini ve babasını kaybeden yazar, halalarının yanında çocukluğunu geçirdi. 

. Lev Tolstoy çocukluğunda evde Alman ve Fransız öğretmenlerden ders aldı. Genç yaşlarında Fransızcasını ilerletti, Voltaire ve J.J.Rousseau'yu okudu, bu iki yazarın etkisinde kaldı. 

. 1843 yılında Doğu dilleri okumak üzere Kazan Üniversitesi'ne girdi. Fakat iyi bir öğrenci değildi, bir sene geçmeden eğitimini yarıda bıraktı, Hukuk Fakültesi'ne geçti. Kendisini tamamen eğlence, dans, içki ve kadına kaptırmış bir yaşam süren Tolstoy, Hukuk Fakültesi eğitimini de tamamlayamadı ve 1847 yılında, doğduğu yer olan Yasnaya Polyana'daki çiftliğine geri döndü. Yasnaya Polyana'ya dönen Tolstoy, burada köylü hayatına karıştı. İlk eseri olan "Çocukluğum"'u Yasnaya Polyana'da köylülerin arasına katıldığı bu zamanlarda yazdı.

. 1851 yılında asker olan abisinin çağrısı üzerine Kafkasya'ya gidip Rus ordusuna yazıldı ve 1854-1855 arası Kırım Savaşı'nda topçu teğmen subayı olarak görev aldı. Savaş sonrası askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Sonrasında Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa ve İsviçre'de bulundu. Seyahatin dönüşünde tekrar Yasnaya Polyana'ya yerleşti.

. Eğitim felsefesine özgür eğitimle derin katkıları bulunan Tolstoy, 1859 yılında Yasnaya Polyana'da köylü çocuklar için okul açtı. 1860'ta ikinci bir Avrupa seyahatine çıkarak buradaki eğitim kuramlarını inceledi. Avrupa seyahatini bitirip Rusya'ya döndüğünde serflik kaldırılmıştı. Tolstoy, kendi bölgesinde eski serflerle toprak sahipleri arasındaki toprak ve borç anlaşmazlıklarını çözmek üzere yargıçlık yaptı. 

. 1862'de aşık olduğu komşu çiftliğin sahibinin kızı olan Sofya Andreyevna Bers ile evlendi. Eşi kendisinden 16 yaş küçük, kültürlü bir kadındı. Gençliğinde içki, kumar ve çapkınlıkları olan Tolstoy evlendikten sonra, kumarı ve eğlence dünyasını bıraktı. İlk 15 yılı çok mutlu geçen bu evlilikten 13 çocukları oldu. En kuvvetli eserlerinden olan "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina"'yı bu dönemde yazdı. 

. Mülkiyet konusundaki radikal fikirleri (mülkünden vazgeçmek istemesi) nedeniyle ailesiyle arası açıldı ve hayatı boyunca özlem duyduğu sade yaşama kavuşmak için yanına en küçük kızı ve doktorunu alarak 28 ekim 1910'da evini bırakıp yollara düştü. Bu yolculuk sırasında yemeden içmeden kesilen ve hastalanan Tolstoy 20 Kasım 1910 tarihinde 82 yaşındayken Astapova'da bir tren istasyonunda zatürreden vefat etti.  Cenazesi, çok sevdiği Yasnaya Polyana'ya defnedildi. 


Tolstoy'un Edebi Akımı

. Tolstoy realizm akımının en önemli temsilcilerindendir. Tolstoy yazarlığı kadar, iyi bir filozof ve iyi bir eğitimci olarak da ün kazanmıştır. 


Lev Nikolayeviç Tolstoy Eserleri

. Çocukluğum, 1852
. İlk Gençlik, 1854
. Sivastopol  Serisi, 1855
. Gençlik, 1856
. Kazaklar, 1863
. Savaş ve Barış, 1869
Anna Karenina, 1877
. İnsan Ne İle Yaşar, 1885
. İvan İlyiç'in Ölümü, 1886
. Kroyçer Sonat, 1889
. Efendi İle Uşağı, 1895
. Hazin Bir Evliliğin Romanı, ? 
. Diriliş, 1899
. Muhammed'in Kur'an-ı Kerim'e Girmeyen
  Hadisleri (Hazreti Muhammed), 1909
. Sergi Baba, 1911
. Hacı Murat, 1912

. Pek çok yazar ve eleştirmen Anna Karenina'yı gelmiş geçmiş en büyük roman saymaktadır. ABD'de J.Peder Zane'nin editörlüğünde 125 yazarın verdiği puanlara göre Tüm Zamanların En İyi 10 Romanı seçildi. Buna göre, tüm zamanların en iyi romanı olarak Anna Karenina seçilirken, yine Tolstoy'un  "Savaş ve Barış" adlı romanı tüm zamanların en iyi üçüncü romanı seçildi.

. Virginia Woolf, James Joyce, Vladimir Nabokov, Edna O'Brien, Martin Luther King ve Mahatma Gandhi Tolstoy'dan etkilenmiş ünlülerden bazılarıdır. 

Benzer Yazılar

Yazarlar 8720943356364966430

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item