2021 Nobel Edebiyat Ödülü Abdulrazak Gurnah'ın Oldu (Abdulrazak Gurnah Eserleri ve Hayatı)

2021 Nobel Edebiyat Ödülü Abdulrazak Gurnah
2021 Nobel Edebiyat Ödülü Tanzanya doğumlu 73 yaşındaki yazar Abdulrazak Gurnah'a verildi.
Nobel Komitesi yaptığı açıklamada, Gurnah'a ödülün "Kültürler ve kıtalar arasındaki uçurumda sömürgeciliğin etkilerini ve mültecilerin kaderini tavizsiz ve merhametli bir şekilde ele alması nedeniyle" verildiğini belirtti.
Nobel Edebiyat Komitesinden yapılan açıklamada ayrıca; Gurnah'ın gerçeğe olan bağlılığının ve basitleştirmeden kaçınmasının dikkat çekici olduğu aktarılarak, "Romanları, basmakalıp betimlemelerden uzak ve bize dünyanın diğer yerlerindeki pek çok kişinin aşina olmadığı, kültürel olarak çeşitlendirilmiş bir Doğu Afrika'ya açıyor" ifadesine yer verildi.  
Nobel Edebiyat Ödülü şu ana kadar 113 defa 117 kişiye verildi. Geçen yılki (2020) Nobel Edebiyat Ödülünü alan yazar Louise Glück olurken, Nobel Edebiyat Ödülünü alan ilk Türk yazar Orhan Pamuk oldu (2006).  
İşte, 2021 Nobel Edebiyat Ödülünü alan yazar Abdulrazak Gurnah Eserleri ve Hayatı...

Abdulrazak Gurnah Kimdir?

Abdulrazak Gurnah, 1948'te Afrika kıtasının doğusunda Tanzanya'ya bağlı iki adadan oluşan özerk Zanzibar'da doğdu. Anadili, Afrika'da seksen milyon kişinin konuştuğu Svahili dilidir.
İlköğrenimini İngiliz okullarında tamamladı, çocukluğunda gittiği Kuran Kursunda Arapça öğrendi.
Gençliğinde Zanzibar Ayaklanması'na (1964) ve sonrasında kurulan sosyalist rejimin çalkantılı yıllarına tanıklık etti.
1968'te mülteci olarak İngiltere'ye gitti. Yükseköğrenimini Kent Üniversitesi'nde tamamladı. 1984'e kadar ise Zanzibar'a dönmesi mümkün olmadı.

Abdulrazak Gurnah, 21 yaşında İngiltere'de mülteciyken yazmaya başladı, eserlerinde "mülteci meseleleri"ne odaklandı.
1982'deki doktora tezinde, kolonyal söylemin Doğu Afrika, karayip ve Hindistan edebiyatındaki izdüşümlerini analiz etti. Postkolonyal edebiyat alanında uzmanlaştı.
Yakın zamanda İngiltere'nin Canterbur şehrindeki Kent Üniversitesi'nde İngiliz ve Sömürge Sonrası Edebiyatlar Profesörlüğü görevinden emekli oldu.

Abdulrazak Gurnah Eserleri Kitapları

Romanları
  • Ayrılış'ın Hatırası (Memory of Departure), 1987
  • Hacılar Yolu (Pilgrims Way), 1988
  • Dottie, 1990
  • Cennet (Paradise), 1994
  • Sessizliğe Hayranlık (Admiring Silence), 1996
  • Deniz Kenarında (By the Sea), 2001
  • Firar (Desertion), 2005
  • Son Hediye (The Last Grift), 2011
  • Çakıl Kalp (Gravel Heart), 2017
  • Ölümden Sonraki Hayatlar (Afterlives), 2020

Hikayeleri
  • Kafesler (Cages), 1984
  • Bossy, 1994
  • Eskort, 1996
  • Prensin Fotoğrafı (The Photograph of the Prince), 2012
  • Annem Afrika'da Bir Çiftlikte Yaşardı 8My Mother Lived on a Farm in Africa), 2006
  • Gelenlerin Hikayesi (The Arriver's Tale) Mülteci Masalları, 2016
  • Vatansız Kişinin Hikayesi (The Stateless Person's Tale) Mülteci Masalları III, 2019

Abdulrazak Gurnah Eserleri Hakkında Notlar

Abdulrazak Gurnah, on roman ve bir dizi hikaye yayınladı. Eserlerinde mülteci meselelerini konu edindi. İngiltere'de mülteciyken 21 yaşında yazmaya başlayan Gurnah, ana dili  Svahili olmasına karşın İngilizce onun edebi dili oldu.
Kur'an-ı Kerim sureleri ve Binbir Gece Masalları başta olmak üzere Arap ve Fars şiiri, Abdulrazak Gurnah'ın yazın hayatındaki önemli kaynakları oldu. Gurnah, Shakespeare'den V.S.Naipaul'a kadar İngiliz dili geleneğini de çalışmalarına yansıttı.

Abdulrazak Gurnah'ın 1987'de yayımlanan ilk romanı  "Ayrılış'ın Hatırası"nda, Afrika'da geçen gençlik yıllarının ardından ülkeyi terk ederken Hassan karakterinin hafızasında yer eden Afrika imgesini postkolonyal dönemin kimlik sorunları ışığında inceledi.
İkinci romanı Hac Yolu (Pilgrims Way, 1988) başlığını Winchester'i Canterbury'deki Thomas Beckett mabedine bağlayan yoldan alır. Daha iyi bir yaşam umuduyla İngiltere'ye gelen Tanzanyalı Davud, karşılaştığı göçmen karşıtı tutumlardan dolayı paranoyak bir benlik geliştirir ve çareyi Tanzanya'daki geçmişini tamamen silmekte arar.
Cennet'te (1994), Yakup'un oğlu Yusuf'un  Kur'an-ı Kerim de anlatılan hikayesini 1900-1914 arası Doğu Afrika'ya uyarlar.
Mülteci deneyimini ele alışında, kimlik ve öz imaja odaklanan Gurnah, yedinci eseri "Firar (Desertion)"da ise sömürgeleştirilmiş Doğu Afrika'daki büyük kültürel farklılıkları konu alır.
Son romanı "Ölümden Sonraki Hayatlar (Afterlives" 2020'de yayımlandı. 
Abdulrazak Gurnah, romanları dışında,  Anthony Burgess, Vidiadhar Surajprasad Naipaul, Joseph Conrad, Salman Rushdie, Zoe Vicomb gibi yazarlar üstüne edebiyat eleştirileri de yazdı.

2021 Nobel Edebiyat Ödülü ile Nobel Edebiyat Ödülü Alan Yazarlar arasına katılan Abdulrazak Gurnah'ın Türkçe'ye çevrilen kitapları İletişim Yayınları tarafından yayımlanıyor. 

Benzer Yazılar

Yazarlar 6587381710339177570

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item