Walter Benjamin'den Yaratıcı Yazarlık Önerileri

  Walter Benjamin - On Üç Tezde Yazarlık Tekniği Öyle görünüyor ki yazma sanatı ile ilgili her usta yazarın kendine özgü sırları var. Bu ust...

 

Walter Benjamin - On Üç Tezde Yazarlık Tekniği
Walter Benjamin - On Üç Tezde Yazarlık Tekniği
Öyle görünüyor ki yazma sanatı ile ilgili her usta yazarın kendine özgü sırları var. Bu usta yazarlardan biri de; Alman edebiyat eleştirmeni, düşünür, deneme yazarı Walter Benjamin'dir. Büyük düşün insamı Walter Benjamin'in Reflections: Essays, Aphorisms, Autobiographical Writings'inden alınan On Üç Tezde Yazarlık Tekniği'nde bahsedilen yaratıcı yazarlık tekniğine ilişkin sunduğu on üç temel ilke;

1. Büyük bir eseri kaleme almaya girişen kimse kendine karşı hoşgörülü olmalı ve günlük yazacağı kadarını bitirdikten sonra kendine, yazmayı sürdürmesini engellemeyecek her şeyi bahşedebilmelidir.
2. Elbette yazdıklarınız ne varsa bunlar hakkında konuşun ama yazım sürüyorken onları okumayın. Bu şekilde temin edilen her memnuniyet temponu yavaşlatacaktır. Eğer bu düzene uyarsanız artan iletişim kurma arzunuz eseri tamamlamaya giden yolda itici gücünüz olacaktır. 
3. Çalışma koşullarınız içinde günlük hayatın sıradanlığından kaçının. Arka planda yavan seslerin eşlik ettiği yarı-sessizlik durumu hırpalayıcıdır. Diğer taraftan bir ses etüdünün ya da seslerin kakafonisinin eşliğinde olmak gecenin sezilebilir sessizliğinde çalışmak kadar etkili olabilir.
4. Rastgele yazı malzemeleri kullanmaktan kaçın. Belirli kağıtlara, kalemlere, mürekkeplere karşı kılı kırk yaran bir bağlılık son derece yararlıdır. Bu araçların lüksü aranmayabilir ama bolluğu zaruridir.
5. Hiçbir düşüncenin farkettirmeden geçip gitmesine izin verme ve not defterini emniyetin yabancı uyrukluların kayıtlarında gösterdiği kesinlikle tut.
6. Kalemini ilhamdan uzak tut, böylece ilhamı kendisine bir mıknatıs gücüyle çekecektir. Aklına gelen bir fikri yazmak için ne kadar geciktirirsen, o fikir daha da olgunlaşmış olarak sana gelecektir. Söz düşünceyi fetheder, ama ona hükmeden yazıdır.


7. Aklına bir fikir gelmiyor diye yazmayı asla bırakma. Edebi onur bir kimsenin ancak buluşma ya da yemek gibi uyulması gereken bir an olduğunda veya iş bitiminde kalemi bırakmasını gerektirir.
8. İlham eksikliği zamanlarını yazdıklarını temize çekerek doldur. Sezgi bu süreçte uyanacaktır.
9. Tamam; Nulla dies sine linea (Tek satır yazmadan bir gün geçirme) - ama belki de haftalarınız hiçbir şey karalamadan geçecek, bunu da unutmayın.
10. Akşamüstünden oturup gün aydınlanana kadar başından kalkmadığınız hiçbir eseri mükemmel saymayın.
11. Bir eserin sonunu alışık olduğun çalışma odanda yazma. Orada gereken cesareti bulamayabilirsin.
12. Kompozisyon oluşturmanın evreleri: Fikir(düşünce) - üslup(stil) - yazı. Temize çekmenin değeri tüm dikkatin yazının güzelliğine odaklanmasıdır. Fikir ilhamı öldürür, üslup düşünceyi zincire vurur, yazıysa üslupa yol verir.
13.  Eser kavranan fikrin bıraktığı izdir.

Walter Benjamin tarafından yazarlık için yaratıcı yazarlık önerileri sunduğumuz bu yazı dışında Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitaplar yazımız da umarım ilginizi çeker... 

Tavsiye Edilen Diğer Yazılar
1. Dünyada En Çok Satan Kitaplar
2. Nobel Edebiyat Ödülü Alan Yazarlar

Benzer Yazılar

Güncel 1647549743774387039

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item