Yazarlık Teknikleri Öğreten 10 Kitap

Yazmak ve yazar olmak isteyen, yazmanın yolunu arayanlara yol gösteren 10   Yaratıcı Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitaplar ı sizler için derl...

Yazmak ve yazar olmak isteyen, yazmanın yolunu arayanlara yol gösteren 10 Yaratıcı Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitapları sizler için derledik... 

1. Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık

Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitaplar
Murat Gülsoy
Can Yayınları, 237 sayfa

Murat Gülsoy Bu Kitabı Çalın adlı yapıtıyla Sait Faik Hikaye Armağanı’na, ilk romanı Bu Filmin Kötü Adamı Benim ile de Yunus Nadi Roman Ödülü’ne değer görülmüştü. Gülsoy, Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık adlı bu yeni kitabıyla, yazı serüveninin en başından beri attığı tüm adımlara basarak geri dönüyor, yalnızca kitapları değil dünyanın kendisini de bir metin olarak olarak okuyan bir edebiyat geleneğinin izini sürüyor. Bir süredir vermekte olduğu yaratıcı yazarlık derslerinden yola çıkarak, gerçekliği yazı yoluyla yeniden kurmanın araçlarını, yöntemlerini sorguluyor. Gülsoy, kurmacanın bilinen sınırlarıyla ihlâl edilebilir kurallarını açımlarken, bir büyüyü bozuyor ve okuyanla yazan arasındaki sessiz anlaşmanın kurallarını alt üst ediyor. Sözün kısası, anlatacak bir hikayesi olanlara ‘okunaklı’ bir anlatı kurmanın yollarını işaret ediyor. Yolları çatallanan yazı bahçesinde kaybolmasınlar diye...

2. Yazar Olabilir miyim? Yaratıcı Yazarlık Dersleri

Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitaplar
Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitaplar
Semih Gümüş
Notos Kitap Yayınevi, 183 sayfa

Yazanlar ve okuyanlar için vazgeçilmez bir kılavuz kitap.
Doğru bir okuma biçimi edinmiş, dolayısıyla okuduklarının anlamlarını kendi başına sökebilen ve kendi yazdıklarını bütün yazınsal öğeleri soyutlayarak çözümleyebilen, eleştirebilen yazar adayı, aynı zamanda okumayla yoğun ve sürekli bir ilişki içinde yaşamayı başarabilirse, yazmayı da er geç başarır.
- Semih Gümüş-
Yazar Olabilir miyim? ister edebiyatın çetin yollarına gidin, ister ıssız bir adaya, yanınızda bulunması gereken bir kılavuz kitap.
-Yaratıcı Yazının Yolları, Yordamları
-Nasıl Yazmalıyım?
-Gerçek, Düş, Kurmaca
-Yazınsal Metin ve Hikâyesi
-Yazınsal Kişileri Yaratma Biçimi
-Metin Nasıl Başlar, Nasıl Biter?
-Bir Anlatım Sorunu: Birinci Kişi Anlatımı
-Yoğunluğun Sırrı
-Olay Örgüsü ve Düğümleri Bağlamak
-Mekân ve Nesneler
-Bir Anlatı Olarak Kısa Öykü
-Yalınlığın Zorluğu ve Olanakları
-Yalınlıktan Karmaşıklığa Geçiş
-Romancının Deneyimi
-İnsanın Yazıdaki Yeri
-Nasıl Yayımlayabilirim?




3. Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri

Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri
Danell Jones
Timaş Yayınları, 144 sayfa

Ünlü İngiliz yazar Virginia Woolf’un yazarlık ve yazma sanatı üzerine düşüncelerinden esinlenerek bir atölye kurgulayan Danell Jones, yedi önemli başlıkta, yazarlık için heyecan taşıyanlara yol gösterecek bir rehber sunuyor. Yazar adaylarına disiplinli olmayı öğütleyerek onları motive ediyor. Her bölümün sonunda Woolf’un kendi yazı alıştırmalarından seçtiği örneklerle tavsiyelerini destekliyor. Virginia Woolf’un günlükleri, kurgusal metinleri ve denemelerinden özel alıntılarla, incelikle kurgulanan eser, Woolf’u gerçek bir sınıfta, ders anlatırken hayal etme fırsatı sunuyor okura.
Dünya edebiyatına yön vermiş bir kalemin izinde; yazmak ve yaratmak üzerine yol gösteren Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri, gözden geçirilmiş yeni baskısıyla “kendine ait bir oda”nın kapısını aralıyor.

4. Öykü ve Roman Yazma Sanatı


Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitaplar
Sevim Gündüz
Toroslu Kitaplığı, 160 sayfa

Bu kitap roman (ve öykü) yazmak isteyenlere bu tekniklerin ipuçlarını vermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu teknikleri bilmenin okurlara da bir kitabı okurken neleri göz önünde bulundurmaları gerektiği konusunda yardımcı olacaktır.
Yazmak, ölüme meydan okumanın, gelecekte yaşamanın,"dünyaya ve geleceğe kazık çakma"nın, ve belki de bir yandan "o kazığa tutunma"nın, kendini, düşüncelerini anlatmanın ve dünyayı değiştirme çabalarının bir yoludur. Kimi insanlar doğanın kendilerine çekirdek halinde verdiği yetenekler arasından, geliştirmek için yazma yeteneğini seçerler. Esin pırıltılarını yakalayıp yetenekleriyle harmanlayarak yazarlar ve başkalarına sunarlar.
Bir insan, ister yazı ister başka bir yaratı alanında olsun, yalnızca esin ve yetenekle nitelikli, kalıcı bir veya bilemediniz iki yapıt ortaya koyabilir. Yalnızca yeteneğe yaslanarak sürekli ve nitelikli şeyler yaratmak olanaklı değildir.


5. Estetik Kalkışma    Roman - Öykü Nasıl Yazılmalı, Nasıl Okunmalı

Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitaplar
Cengiz Gündoğdu
İnsancıl Yayınları, 948 sayfa

Cengiz Gündoğdu’ya göre insan dört tarihsel kalkışmanın ürünüdür: “Taş yontması, Pratik Kalkışması’dır. Attığı taşın nasıl olup da düştüğünü bulması Bilimsel Kalkışması’dır. Yonttuğu taşın sapına gül yapması Estetik Kalkışması’dır. Yaşamın anlamını araması Felsefi Kalkışması’dır.” Gündoğdu, edebiyat yapıtının “estetik değeri” için temel birkaç ölçüt koyuyor: “Gerçeği örtmeyen bir dil. Toplumsal çözümleme, nedensellik, nesnelerin birliği.” “Estetik Kalkışma”, yazar adayları ve yazarlara, onlardan da çok okurlara yönelik bir ders kitabı niteliğinde. Türk ve dünya edebiyatının çeşitli yapıtlarından uzun parçalar içeriyor.




6. Yazarlık Okulu    Öykü ve Roman Yazma Teknikleri

Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitaplar
Necdet Karasevda
Kaldırım Yayınevi, 272 sayfa   

Araba kullanmayı, yüzmeyi, bisiklete binmeyi, resim yapmayı, bağlama çalmayı, ayakkabı boyamayı, film çekmeyi annesinin karnında öğrenen biri var mı? Ya da doğuştan kasap olarak, piyanist olarak doğan biri?
Hiç kimse anasının karnından badana yapmayı, topa röveşata vurmayı, yankesicilik tekniklerini öğrenemez. Bunların hepsi belirli bir süreçte, çeşitli eğitim ve uygulamalarla öğrenilmiş şeylerdir.
Maradona’nın gol kralı, Picasso’nun soyut resimler yapan bir ressam, Tarkan’ın bir pop star olarak doğması çok inandırıcı olmadığına göre, bir kişinin yazar olarak doğması da beklenilemez.
Fakat yazarlık da birçok meslek ve uğraş gibi sonradan, çeşitli çalışmalarla, uygulamalarla, üstün bir çabayla elde edilebilecek bir kazanımdır.
İşte “Yazarlık Okulu bu gerçeklerden hareketle sana yazarlığın şifrelerini veriyor!
Bu kitap, konuşmayı bilen herkesin yazar olabileceğini ispat ediyor!


7. Yaratıcı Yazarlık

Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitaplar
Stephen May
Optimist Yayınları, 326 sayfa


Yazın Dünyasının En İyi İsimlerinden Profesyonel İpuçları
Yazmayı ister bir hobi, ister gelecekte yaşamınızı kazanacağınız bir iş olarak görün; size gerekli olan yapıtaşlarını bu kitapta bulacaksınız. Yazmak üzerine binlerce saat kafa yormuş, tartışmış, hocalık yapmış isimlerin de bulunduğu pek çok yazarın tavsiyeleri sizin için bir araya getirildi. Kendinize duyduğunuz güveni artıracak pratik alıştırmalar sayesinde yazmanın aslında o kadar da zor olmadığını görecek ve kendi yazı serüveninize çıkabileceksiniz.
Fikir üretme ve ilham alma, editörle temas nasıl sağlanmalı, sık yapılan bazı hatalar, iyi bir giriş bölümü, tatmin edici bir final, romana giriş, kurmaca dışı yazı, çocuk kitabı yazarlığı, merakta bırakma tekniği, iyi bir üslubun düşmanları, tiyatro oyunu ve dizi senaryosu yazmak... Ve daha fazlası bu kitapta.

8. Yazma Sanatı

Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitaplar
Stephen King
Altın Kitaplar, 304 sayfa

Stephen King 1999 yılında kendi yaşamı ve roman yazma sanatı hakkında bir kitap yazmaya başladı. Yıl ortasında geçirdiği ölümcül kaza hem yaşamını hem de kitabını tehlikeye soktu. Nekahet süresinde yaşamak ve yazmak arasındaki bağ çok önemli bir dönüm noktası haline geldi.Yazı yazma sanatı hakkında çok az kitap bu denli yararlı ve açıklayıcı olabilir.
Yazma Sanatı, King’in roman yazma tutkusunun çocukluğunda nasıl başladığını anlatırken insanı adeta büyülüyor. King gençlik yıllarındaki kimi anılarını kolej günlerini ve ilk romanı Göz yayımlanıncaya dek çektiği sıkıntıları kâh komik kâh hüzünlü bir ifadeyle okuyucuya sunuyor.Ve bu sayede, yazı yazma sanatının basit araçlarının neler olduğunu ve bunları nasıl kullanacağımızı anlıyoruz.


9. Adım Adım Yaratıcı Yazarlık

Yazarlık Teknikleri Öğreten Kitaplar
Can Akkiriş
Ozan Yayıncılık, 312 sayfa

Yaratıcı yazarlık tekniklerini öğrenerek bir hikaye oluşturmak konusunda gereksiniminiz olan tüm bilgileri topluca bu kitapta bulacaksınız. Bölümleri okuyup çalıştıkça yaratıcı yazarlığa doğru adım adım ilerleyeceksiniz.
Bu kitapta yazılan her şeyi yüz yüze yapılan atölye çalışmalarında da uygulayarak çok başarılı sonuçlar aldığımı, bunun kitapla kendi kendine çalışanlar için de geçerli olduğunu bilmenizi isterim.
Yaratıcı yazarlık, hayal gücünüze fazla mesai yaptırmakla başlar. Bu nedenle bu kitabı okumaya ve bu konuda çalışmaya başladığınız andan itibaren kendinizi bir atölyeye devam ediyor kabul etmeniz, yaşam şeklinizi buna uygun hale dönüştürmeniz ve yaratıcı yazarlık çalışması ve yazım konularına zaman ayırmanızı istiyorum. Kabul edersiniz ki, yalnızca okuyarak, üzerinde çalışmadan yazar olunamaz.
Kendinizi yaratıcı yazarlık yolunda ilerleyen biri olarak görmeye başladığınızda yaşamınızda pek çok şeyin de değişmeye başladığını fark edeceksiniz. Okuduğunuz romanda, izlediğiniz film ya da dizide senaryoların nasıl ilerlediğini, yazarın ne yapmayı planladığını, okuyucuya ne düşündürmek istediğini neredeyse bir dedektif titizliğiyle çözmeye başlayacaksınız. Artık romanları okur, filmleri izleyici sıfatıyla okumanız, izlemeniz mümkün olamayacak. İnceleyen, araştıran, keşfeden alışkanlıklarınız oluşacak ve yaratıcı yazarlığa daha da hızla koşmaya başlayacaksınız.
Sizlerle bir sonraki buluşmamızın en geç sizin yazdığınız kitaplarla olmasını diliyorum.

10. İyi Yazmak Üzerine

İyi Yazmak Üzerine
Yaratıcı Yazarlık Teknikleri Kitapları
William Zinsser
Altıkırkbeş Yayınları, 320 sayfa

Gerçekten temiz ve sıkı bir düzyazı yazma sanatının ipuçları ve daha fazlası... Yazmanın yolunu arayan tüm kuşaklar için kesinlikle bir kutsal kitap. -New York Times
Başarılı bir "yazma kılavuzu" olmanın ötesinde, kendi içerisinde de anlattığı tüm incelikleri barındıran; keyifli, bilgi dolu, kıymeti tartışmasız bir başyapıt. -San Francisco Chronicle
Yaşadığımız yüzyıl "yazmak için" bu denli iyi sunulan ve okunabilirliği herkese ulaşan bir rehbere daha sahip değil, uzun süre de yerini koruyacağı kesin. -Library Journal

Benzer Yazılar

Güncel 5371900756932093596

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item