Tıp Okuyan Doktor Yazarlar

14 Mart Tıp Bayramı’nın kutlandığı bu günlerde tüm tıbbıyelilerin 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun. Covid-19 pandemisinin halen devam ettiği ...

Tıp Okuyan Doktor Yazarlar
14 Mart Tıp Bayramı’nın kutlandığı bu günlerde tüm tıbbıyelilerin 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun. Covid-19 pandemisinin halen devam ettiği 2022 yılında hayatımızı kurtaran sağlık çalışanlarımıza ve doktorlarımıza ne kadar teşekkür etsek az. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle bugünkü yazımızda doktor yazarlarımızı ve  yabancı doktor yazarları araştırdık. İşte, Tıp Okuyan Doktor Yazarlar

 

Tıp Okuyan Doktor Yazarlarımız

 

Abdullah Cevdet (1869, Malatya - 1932, İstanbul)

Osmanlı İmparatorluğu’nun son yılları ve Cumhuriyetin kuruluş döneminde yaşamış Kürt asıllı siyasetçi, düşünür, göz hekimi ve şair. Osmanlı ve Türkiye’de “Batıcılık” akımının önde gelen isimlerinden birisidir.

Şiir Kitapları: Hiç, Türbe-i Masumiyet, Tuluat.

Tasavvuf-Felsefi Eserleri: Dilmest-i Mevlana, Fünun ve Felsefe

 

Cenap Şahabettin (1870, Makedonya- 1934, İstanbul)

Servet-i Fünun edebiyatının önde gelen temsilcilerindendir.Askeri tıbbiyeden mezun oldu ve Paris’te Cilt Hastalıkları ihtisası yaptı. Yurda döndükten sonra İstanbul, Mersin ve Rodos’ta hekimlik yaptı. Darülfünun’da Türk Edebiyatı Tarihi dersleri okuttu.  “Tıbbiyeden her şey çıkar, arada bir de doktor çıkar!” ünlü vecizesi  Cenap Şahabettin’e aittir.

Şiir Kitapları: Tamat, Terane-i Mehtap, Elhan-Şita.  Tiyatro Eserleri: Yalan, Körebe, Küçükbeyler, Merdud Aile.


Fikret Ürgüp (1914 - 1977, İstanbul)

Cumhuriyet dönemi Türk hikayecisi ve doktor. Fikret Ürgüp, Galatasaray Lisesi'nden sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.  ABD'de psikiyatri ihtisasını yaptı. 1962'de Türkiye'ye dönen Fikret Ürgüp, İstanbul'da muayenehane açarak serbest psikiatri hekimliği yapmaya başladı.  Fikret Ürgüp, Sait Faik Abasıyanık'ın yakın arkadaşı ve doktoru olarak bilinir. 1977'de İstanbul'da vefat etti.  

Eserleri: Van-hikayeler, Kısa Lodos Hikayeleri, Dosdoğru Günlük (günlük), Çivili Sandıklar (öyküler ve şiirler). 

 

Ceyhun Atuf Kansu (1919, İstanbul - 1978, Ankara)

Türk yazar, şair ve hekim. 1944’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi ve Ankara Numune Hastanesinde çocuk hastalıkları alanıyla ilgilendi. Yurdun değişik bölgelerinde Çocuk Hekimliği yaptı.

Şiirleri: Bir Çocuk Bahçesinde, Bağbozumu Sofrası, Çocuklar Gemisi, Yanık Hava, Haziran Defteri, Yurdumdan, Bağımsızlık Gülü, Sakarya Meydan Savaşı, Buğday, Kadın, Gül ve Gökyüzü.

 

Orhan Asena (1922, Diyarbakır - 2001, Ankara)

Türk oyun yazarı, şair ve çocuk hastalıkları hekimidir. 1950 sonrası Türk tiyatrosunun önemli yazarlarından birisidir. Daha çok tarihi konuları ele alan eserler vermiştir.

Bazı Oyunları: Tohum ve Toprak, Gecenin Sonu, Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, …vb.

 

Muzaffer Hacıhasanoğlu (1924, Çankırı - 1985, İstanbul)

Türk öykü, roman, şiir ve deneme yazarıdır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi ve İç Hastalıkları uzmanı olarak hekimlik yaptı.

Eserleri: Eller, Bir Tespih Tanesi, Bu Dağın Ardı, Trenler Yine Gidiyor, Evlerde Sevgi Yoktu, Dağ Başındaki Ölü.

 

Engin Geçtan (1932, İzmir  - 2018)

Türk psikiyatri profesörü ve yazar. 1956’da İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesinden mezun oldu. New York ve Columbia Üniversitesi’nde Psikoloji ve Nöroloji alanında 5 yıl uzmanlık eğitimi aldı.   

Romanları: Kırmızı Kitap, Dersaadette Dans, Bir Günlük Yerim Kaldı, İster misiniz?, Kızarmış Palamutun Kokusu, Tren, Seyyar, Kuru Su, Mesela Saat Onda.

Psikiyatri Kitapları: Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar, Psikanaliz ve Sonrası, İnsan Olmak, Varoluş ve Psikiyatri.

 

Gülseren Budayıcıoğlu (d. 1947, Ankara)

Gülseren Kavas ya da bilinen adıyla Gülseren Budayıcıoğlu, Türk psikiatri hekimi, yazar ve sunucudur. 1977’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Psikiatri uzmanı olmuştur. Gülseren Budayıcıoğlu’nun kitaplarından televizyonda İstanbullu Gelin, Doğduğun Ev Kaderindir, Kırmızı Oda, Masumlar Apartmanı, Camdaki Kız, Süslü Korkuluk, Kral Kaybederse ve Kardeş dizileri yapılmıştır.

Eserleri: Madalyonun İçi, Bir Psikiyatrın Not Defterinden, Günahın Üç Rengi, Madalyonun Öteki Yüzü, Hayata Dön, Kral Kaybederse, Camdaki Kız, Kırmızı Pelerin.

 

Fuat Kemal(Fuat Kıvran) (d. 1951, Antalya)

Asıl adı Fuat Kıvran olan Fuat Kemal Türk hekim ve yazarıdır. 1983’de Almanya’da Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Eserleri: Cırnık Köprüsü, Jinekolog, Kibele Adası.

 

Ercüment Cengiz (d. 1958, Kastamonu)

Türk hekim ve yazarıdır. 1989’da  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Eserleri: Gırnatacı, Çellocu, Yazmaya Devam Et.

 

Ercan Kesal (d. 1959, Nevşehir)

Türk hekim, yazar, oyuncu ve yönetmendir.  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1984 yılında mezun oldu.

Eserleri: Peri Gazozu, Evvel Zaman, Nasipse Adayız, Cin Aynası, Bozkırda Bir Gece Yarısı, “Aslında…”, Kendi Işığında Yanan Adam-Tanıdığım Metin Erksan, Velhasıl.

 

Ilgın Olut (d. 1969, İzmir)

Türk hekim ve yazarıdır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları dalında ihtisas yaptı. 

Eserleri: Neva, Küf Kedisi, Yüzleri Arayan Adam, Günaydın Funda.

 

Yelda Sorguç (d. 1971, Burdur)

Türk hekim ve yazar olan Yelda Sorguç Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Mikrobiyoloji uzmanı olarak hekimlik yapmaktadır. .

Eserleri: İçimdeki Rüzgar, Küçük Dünyalar, Aynı Zamanda.

 

Alper Gencer (d. 1980, Van)

Şair, hekim ve senarist olan Alper Gencer 2005 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Şiirleri Dergah, Varlık, Yasakmeyve, Kırklar, Derkenar gibi dergilerde yayımlandı.

Şiir Kitapları: Ah!, Garibin, Ölmek Gibi Sevmek, Mestane, Şah’a Kalkan Gemiler, Şarkısızın Şarkısı(2012-2017).  Hikaye Kitabı: Brezilyalı Kanarya.


 

Yabancı Doktor Yazarlar

 

Albrecht von Haller (1708-1777)

İsviçreli anatomist, fizyolg, doğa bilimci ve şairdir. Paris ve Londra’da anatomi çalışmalarında bulunduktan sonra Göttingen’de anatomi, cerrahi ve botanik profesörlüğünde bulundu. 1753 yılından yaşamının sonuna kadar lirik şiirle ilgilendi.

 

Friedrich Von Schiller (1759-1805)

Alman dram yazarı, şair, filozof, tarihçi ve hekim. Askeri tıp akademisinde tıp öğretimini tamamlayıp askeri hekimlik de yapan Schiller yazar hekimlerin arasında en bilinenlerindendir. Almanya’nın en iyi oyun yazarlarından olan Schiller’in yazdığı çoğu tiyatro eseri Alman tiyatrosunda başyapıt niteliğindedir.
Tiyatro Eserleri: Haydutlar, Hile ve Aşk, Don Karlos, Wilhelm Tell, Sanatın Biatı,…vb.
Lirik Eserleri: Sevince Kasideler, Eldiven, Polykrates’in Yüzüğü, Zafer Töreni,…vb.

 

Arthur Ignatius Conan Doyle (1859, İskoçya - 1930, İngiltere)

İskoç hekim, şair ve yazarıdır. Dünyaca ünlü dedektif Sherlock Holmes karakterinin yaratıcısı Doyle, Edinburgh Üniversitesinde Tıp eğitimi aldı ve göz doktoru olarak hekimlik yaptı.  Kızıl Dosya eseri ile dünyada büyük üne kavuştu. İlk kez Kızıl Dosya eserinde geçen Sherlock Holmes karakteri daha sonra 56 hikaye ve 4 romanda da yer aldı.

Eserleri: Kızıl Dosya, Baskerviller’in Köpeği, Dörtlerin Esrarı, Korku Vadisi, …vb.

 

Anton Pavloviç Çehov (1860 -1904)

Rus hekim, oyun ve kısa öykü yazarıdır. 1884’de Moskova’da Tıp Fakültesinden mezun oldu. Pek çok kimse Çehov’un Çarlık Rusya’sını anlatışını, bir doktorun hastalığı teşhis edişine benzetir. Kısa öykü alanında dünyadaki  en büyük yazarlar arasında sayılmaktadır.  Çehov, edebî kariyerinin çoğunda tıp doktoru olarak çalışmış ve "Tıp benim nikâhlı karım, edebiyat ise metresim. Birine kızarsam, geceyi öbürüyle geçiririm" sözünü dile getirmiştir.

Öyküleri: Altıncı Koğuş, Yeni Bulunmuş Hikayeler.

Tiyatro Oyunları: İvanov, Martı, Vanya Dayı, Üç Kızkardeş, Vişne Bahçesi,…vb.

 

William Somerset Maugham  (1874-1965)

İngiliz hekim, oyun, hikaye ve roman yazarı. Maugham, babasının İngiliz elçiliğinde çalıştığı Paris’te doğdu. 16 yaşında Almanya'ya giderek, Heidelberg şehrinde  edebiyat ve felsefe eğitimi aldı. İngiltere'ye döndükten sonra tıp öğrenimine başladı. 1. Dünya savaşı doktorlarındandır.

Eserleri:  İnsanın Esareti, Ay ve Altı Peni, Boyalı Peçe.

 

George Duhamel (1884-1966)

Fransız hekim, şair ve yazarıdır.Tıp öğreniminden sonra hekimlik yaparken bir yandan da edebiyatla uğraştı. 1.Dünya savaşında cerrah olarak hekimlik yaptı. 1920’de başladığı psikolojik çözümlemelerle dolu beş kitaplık roman dizisi “Salavin’in Yaşamı ve Serüvenleri” bütün dünyada ilgi gördü.

Eserleri: Geceyarısı İtirafı, Salavinin Günlüğü, İki Adam, Liyonlular Klubü,…vb.

 

Mihail Bulgakov (1891, Kiev - 1940, Moskova)

Rus hekim, roman ve oyun yazarı. I.Dünya savaşı yıllarında Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Bulgakov, yazmak için doktorluğu bırakan yazarlardandır. En önemli eserleri; Usta ile Margarita ve Köpek Kalbidir.

Eserleri: Köpek Kalbi, Beyaz Muhafız, Ölümcül Yumurtalar, Usta ile Margarita, Genç Bir Doktorun Anıları,…vb.


Louis-Ferdinand Céline (1894-1961)

Fransız yazar ve doktor. Kadın Doğum hekimliği yapmıştır. Yeni yazı tarzı ile dünya yazınına yeni bir biçim getirmiştir. En ünlü eseri Gecenin Sonuna Yolculuk’tur.

Eserleri: Gecenin Sonuna Yolculuk, Taksitle Ölüm, Profesör Y İle Konuşmalar.

 

Khaled Hosseini (Halit Hüseyni) (d. 1965, Kabil, Afganistan)

Tacik asıllı hekim ve roman yazarıdır. ABD vatandaşıdır. Kaliforniya Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. İlk romanı “Uçurtma Avcısı” olup pek çok ülkede en çok satan kitaplar listesine girmiştir.
Eserleri: Uçurtma Avcısı, Bin Muhteşem Güneş, Ve Dağlar Yankılandı.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

 


Benzer Yazılar

Yazarlar 8078459027531372878

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item