Edebiyat Tarihinin En İyi 30 Giriş Cümlesi

Edebiyat Tarihinin En İyi 30 Giriş Cümlesi
Bir kitabın ilgi çekici olması veya olmaması daha kitabın ilk giriş cümlesi ile kendini çoğunlukla belli eder. Kitabın o ilk giriş cümlesi okuyucuda güzel bir etki ve merak oluşturursa okuyucu kitabı ilgiyle okumaya devam eder. Edebiyat tarihinde okuyucuyu etkileyici çok sayıda giriş cümlesi bulunmakta. Bu amaçla; stylist.co.uk sitesi, "en iyi ve en ikonik" giriş cümleleriyle başlayan 100 eseri seçti. İşte, stylist.co.uk sitesinin "En iyi 100 giriş cümlesi" listesinden seçtiğimiz edebiyat tarihinin en iyi 30 giriş cümlesi listesi aşağıda...


1. Çavdar Tarlasında Çocuklar, J.D. Salinger
"Anlatacaklarımı gerçekten dinleyecekseniz, herhalde önce nerede doğduğumu, rezil çocukluğumun nasıl geçtiğini, ben doğmadan önce annemle babamın nasıl tanıştıklarını, tüm o David Copperfield zırvalıklarını filan da bilmek istersiniz, ama ben pek anlatmak istemiyorum. Her şeyden önce, ben bu zımbırtılardan sıkılıyorum. Sonra, onlarla ilgili en ufak bir söz etsem, bizimkilere inmeler iner." (Coşkun Yerli'nin çevirisiyle)

2. Anna Karenina, Lev Nikolayeviç Tolstoy
"Mutlu aileler birbirlerine benzerler. Her mutsuz aileninse kendine özgü bir mutsuzluğu vardır." (Ergin Altay'ın çevirisiyle)

3. Aşk ve Gurur, Jane Austen
"Dünyaca kabul edilmiş bir gerçektir, hali vakti yerinde olan her bekar erkeğin mutlaka bir eşe ihtiyacı vardır." (Hamdi Koç'un çevirisiyle)

4. İki Şehrin Hikayesi, Charles Dickens
"Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü, hem akıl çağıydı, hem aptallık, hem inanç devriydi, hem de kuşku, Aydınlık mevsimiydi, Karanlık mevsimiydi, hem umut baharı, hem de umutsuzluk kışıydı, hem her şeyimiz vardı, hem hiçbir şeyimiz yoktu, hepimiz ya doğruca cennete gidecektik ya da tam öteki yana -sözün kısası, şimdikine öylesine yakın bir dönemdi ki, kimi yaygaracı otoriteler bu dönemin, iyi ya da kötü fark etmez, sadece 'daha' sözcüğü kullanılarak diğerleriyle karşılaştırılabieceğini iddia ederdi." (Meram Arvas'ın çevirisiyle)

5. Bayan Dalloway, Virginia Woolf
"Mrs. Dalloway çiçekleri kendi alacaktı." (Tomris Uyar'ın çevirisiyle)

6. Back When We Were Grownups (Yetişkin Olduğumuz Zamanlar), Anne Tyler
"Bir zamanlar, yanlış kişiye dönüştüğünü keşfeden bir kadın varmış."

7. Muhteşem Gatsby, F.Scott Fitzgerald 
"Toy çağımda bir öğüt vermişti babam, hala küpedir kulağıma. 'Ne zaman' demişti, 'birini tenkide davranacak olsan, hatırdan çıkarma, herkes senin imkanlarında gelmemiştir dünyaya!" (Can Yücel'in çevirisiyle)

8. Sırça Fanus, Sylvia Plath
"Rosenberleri elektrikli sandalyede idam ettikleri yaz; garip, boğucu bir yazdı ve ben New York'ta ne aradığımı bilmiyordum." (Handan Saraç'ın çevirisiyle)

9. Moby Dick Beyaz Balina, Herman Melville
"Ishmael deyin bana. Birkaç yıl önce -kaçyıl önce olduğu önemli değil paramın azaldığı ya da hiç kalmadığı bir sırada-, karada da beni ayrıca bağlayan bir şey olmadığı için, bir engine açılayım, bu dünyanın denizlerini şöyle bir göreyim dedim. Ben böyleyimdir; böyle bulurum sıkıntıdan kurtulmanın, uyuşan kanıma hız vermenin yolunu." (Sabahattin Eyüboğlu ve Mina Urgan'ın çevirisiyle)

10. Otostopçunun Galaksi Rehberi, Douglas Adams
"Galaksinin Batı Sarmal Kolu'nun bir ucunda, haritası bile çıkarılmamış ücra bir köşede, gözlerden uzak, küçük ve sarı bir güneş vardır. Bu güneşin yörüngesinde, kabaca yüz kırksekiz milyon kilometre uzağında, tamamıyla önemsiz ve mavi-yeşil renkli, küçük bir gezegen döner. Gezegenin maymun soyundan gelen canlıları öyle ilkeldir ki dijital kol saatinin hâlâ çok etkileyici bir buluş olduğunu düşünürler." (Nil Alt'ın çevirisiyle)

11. Dönüşüm, Franz Kafka
"Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu." (Ahmet Cemal'in çevirisiyle)

12. Harry Potter ve Felsefe Taşı, J.K. Rowling
"Dört numarada oturan Bay ve Bayan Dursley son derece normal olduklarını söylemekten gurur duyarlardı, sağolun efendim. Garip ya da gizemli işlere bulaşacak son kişilerdi. Böyle saçmalıklara kafa yormazlardı çünkü." (Ülkü Tamer'in çevirisiyle)

13. Süper İyi Günler, Mark Haddon
"Ben beş kırmızı araba ile gidip gördüm ve süper güzel bir gün olacağını biliyordum." (Övgü Doğangün'ün çevirisiyle)

14. Zaman Yolcusunun Karısı, Audrey Niffenegner
"Benim durumumun asıl inanılmaz yanı, aslında gerçek olmam. Bu gelip gitmelerin, yer değiştirmelerin bir mantığı, bir kuralı var mı? Yerinden kımıldamamanın, her anı şimdiki zamanla doldurmanın bir kuralı var mı?" (Elvan Umur'un çevirisiyle)

15. Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği, John Ronald Reuel Tolkien
"Çıkın Çıkmazı'ndan Bay Bilbi Baggins kısa bir süre sonra yüz on birinci yaş gününü debdebeli bir davet ile kutlayacağını ilan ettiğinde Hobbitköy'de büyük bir heyecan yaşanmış ve söylentiler alıp yürümüştü." (Bülent Somay ve Çiğdem Erkal İpek'in çevirisiyle)

16. Las Vegas'ta Korku ve Nefret, Hunter S.Thompson
"Uyuşturucu tesir etmeye başladığında Barstow yakınlarında, çölün kıyısında bir yerlerdeydik." (Nur Kasapoğlu'nun çevirisiyle)

17. The Color Purple (Renklerden Mor), Alice Walker
"Tanrı'dan başka kimseye söylemesen iyi edersin."

18. Tanrıya Bakıyorlardı, Zora Neale Hurston
"Ufuktaki gemilerde, her adamın arzuları vardır. Bazıları için umutlar dalgalarla yanaşır. Diğerleri için ise, rüyalar sonsuza kadar ufukta yol alır, gözden hiç kaybolmadan seyredilir... ve onları gözleyenler hiç sıkılıp gözlerini başka tarafa çevirinceye, zaman onları alaylı bir şekilde silinceye kadar, asla kıyıya yanaşmazlar. İnsan hayatı budur işte..." (Ayla Okyavuz Yazal ve Ayşe Şirin Okyavuz Yener'in çevirisiyle)

19. Bridget Jones'in Günlüğü, Helen Fielding
"Haftada 14 birimden fazla alkol almayacağım."

20. Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf
"Ama biz senden kadınlar ve kurmaca yazın konusunda konuşmanı istemiştik, bunun insanın kendine ait bir odası olmasıyla ne ilgisi var diyebilirsiniz. Açıklamaya çalışacağım..." (Suğra Öncü'nün çevirisiyle)

21. Arıların Gizli Yaşamı, Sue Monk Kidd
"Geceleri yatağa uzanır ve gösteriyi izlerim. Yatak odamın duvarındaki yarıklardan girip, içeride hapsolan arıların gösterisidir bu. Odanın içinde daireler çizer, pervaneninkine benzer sesler çıkarırlar. Yüksek perdeden zzzzzz'ler tenimde mırıldanır."

22. Dostluğun Kutsal Bağı, Rebecca Wells
"Step dansı ustası çocuk istismarcısı. 8 Mart 1993 Pazar gününün New York Times'ı Vivi'den böyle bahsediyordu."

23. Ye, Dua et, Sev - Elizabeth Gilbert
"Giovanni'nin beni öpmesini isterdim. Ah, fakat bunun berbat bir fikir olması için pek çok neden var. Bir yerden başlamak gerekirse, Giovanni benden on yaş daha genç ve -yirmili yaşlarında olan birçok İtalyan erkeği gibi- hala annesiyle beraber yaşıyor." (Gamze Bulut ve Zeynep Kumruluoğlu'nun çevirisiyle)

24. Hayalet Sevgilim, Laura Whitcomb
"Üzerimde birinin bakışlarını hissettim. Çok rahatsız edici bir duyguydu, özellikle de ölü olduğum düşünülünce." (Ebru Sürmeli'nin çevirisiyle)

25. Emma, Jane Austen
"Emma Woodhouse, güzel, zeki, varlıklı bir kızdı. Rahat bir evi, iyimser bir yaradılışı vardı. Böylece, dünyanın en büyük nimetlerine sahip sayılırdı; ömrünün şu ilk yirmi yılında pek az sıkıntı, üzüntü çekmişti." (Nihal Yeğinobalı'nın çevirisiyle)

26. Frankenstein, Mary Shelley
"İçine doğan tüm kötü hislere rağmen işlerimi kazasız belasız yoluna koyduğumu duyunca memnun olacağını tahmin ediyorum. Buraya dün geldim ve gelir gelmez de ilk işim, sevgili kardeşimi iyi olduğumdan, girişimimin başarıya ulaşacağına dair inancımın giderek güçlendiğinden haberdar etmek üzere kolları sıvamak oldu." (Duygu Akın'ın çevirisiyle)

27. The Revolutionary Road (Devrim Yolu), Richard Yates
"Kıyafet provalarının son ölüm sesleri, Laurel Players'ı orada öylece durmaktan, sessiz ve çaresiz, boş bir oditoryumun ışıklarının gözlerini kırpıştırmaktan başka yapacak bir şey bırakmadı."

28. Kolera Günlerinde Aşk, Gabriel Garcia Marquez
"Kaçınılmaz bir şeydi: Acıbadem kokusu ona mutsuz aşkların yazgısını anımsatırdı hep. Doktor Juvenal Urbino, yıllardır kendisi için önemini yitirmiş bir olayla ilgilenmek üzere koşup geldiği, hala alaca ışığa gömülü odaya girdiği an ayrımına vardı bunun. Antilli göçmen, harp malulü, çocuk fotoğrafçısı, satrançta en yufka yürekli rakibi, bir altın siyanürüyle belleğin işkencelerinden kurtarmıştı kendini." (Şadan Karadeniz'in çevirisiyle)

29. Uğultulu Tepeler, Emily Bronte
"1801. İnsanlardan kaçan komşumu ve daha sonra başıma bir sürü iş açacak olan mal sahibimi ziyaretten yeni döndüm." (Ali Ateşoğlu'nun çevirisiyle)

30. Narnia Günlükleri: 5 Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu, C.S.Lewis
"Eustace Clarence Scrubb denen oğlan, başına gelenleri hemen hemen haketmişti."

Siz de listede olması gerektiğini düşündüğünüz en iyi giriş cümlesi varsa bizimle paylaşın. 

Tavsiye Edilen Diğer Yazılar

Benzer Yazılar

Edebiyat 3459574764194788979

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item