2022 Nobel Edebiyat Ödülü Fransız Yazar Annie Ernaux'a Verildi

Nobel Edebiyat Komitesi, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Fransız yazar Annie Ernaux'a verildiğini açıkladı. Nobel jürisi tarafından yapılan açıklamada, 82 yaşındaki yazarın,  “kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarmadaki cesareti ve objektif duyarlılığıéndan  dolayı bu yılki ödüle layık görüldüğü bildirildi.                
                    Annie Ernaux
İsveç kanalı SVT’ye konuşan Annie Ernaux, çok şaşırdığını ve Nobel Edebiyat ödülü kazanan ilk Fransız kadın olmanın “büyük bir sorumluluk” olduğunu söyledi. Annie Ernaux, 10 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 16,7 milyon TL) tutarındaki para ödülünün de sahibi olacak.

Annie Ernaux kimdir?

1940 yılında Fransa’nın Lillebonne şehrinde, işçi sınıfına mensup bir ailede doğdu.  Ernaux, edebiyat öğrenimi gördü ve uzun yıllar boyunca edebiyat öğretmenliği yaptı.

1974 yılında İlk romanını “Les Armories vides” (Boş Dolaplar) ismiyle yayımlayan yazar, bu dahil pek çok eserinde otobiyografik bir anlatımı önceledi. Kişisel deneyimle toplumsal tarihi birleştiren unsurları daha ilk romanı Boş Dolaplar ile ortaya koydu. 1984 yılında yayımladığı ikinci romanı “La Place” (Babamın Yeri) ile Renaudot Ödülü’nü aldı. Romanda doğup büyüdüğü küçük Fransız kasabasındaki hayat ve deneyimleriyle beraber, babasıyla kurduğu ilişkiyi otobiyografik bir anlatımla yazdı.
Kişisel deneyimleri üzerinden sınıf atlama, evlilik, cinsellik, kürtaj, kadın özgürlüğü, hastalık, yaşlılık ve ölüm gibi konuları kendi deneyimleri üzerinden aktarırken, arka planda toplumsal yaşam ve onu oluşturan tarihi, siyasi, kültürel olaylara yer veren eserler verdi.

Annie Ernaux’un Türkçeye çevrilmiş eserleri
  • Boş Dolaplar
  • Babamın Yeri
  • Babam
  • Yalın Tutku
  • Kürtaj
  • Seneler

Benzer Yazılar

Son Yazılar 6884742131795456218

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item