Gustave Flaubert Eserleri ve Hayatı

Gustave Flaubert Hayatı ve Eserleri
Realizm akımını başlatan ve modern romanın babası kabul edilen Fransız yazar Gustave Flaubert, "Madam Bovary," "Duygusal Eğitim" ve "Salambo" gibi dünyaca ünlü eserlerin yazarıdır. Dünyanın en çok okunan kitapları arasında yer alan Madam Bovary'nin yazarı Gustave Flaubert kimdir? İşte, Gustave Flaubert Hayatı ve Eserleri... 

Doğum:         12 Aralık 1821, Rouen-Fransa
Ölüm:            08 Mayıs 1880 (58 yaşında),  Croisset-Fransa
Meslek:         Yazar
Milliyet:         Fransız
Edebi Akımı:  Realizm (Gerçekçilik)

Gustave Flaubert Hayatı

. Gustave  Flaubert, 12 Aralık 1821'de Fransa'nın Rouen kentinde doğdu. Babası Rouen'de bir hastanenin baş cerrahı, annesi de bir hekim kızıdır. Flaubert, Rouen'de mutlu ve sevgi dolu bir çocukluk dönemi yaşadı.
. 1832-1840 yılları arasında Rouen Koleji'nde öğrenim gördü. Edebiyat alanındaki ilk denemelerini okul gazetesinde ve "Sinek Kuşu (Le Colibri)" adlı küçük bir dergide yaptı. 1834'de arkadaşı ile birlikte "Sanat ve İlerleme (Art et Progrès)" adında bir dergi çıkardı. Lise öğrencilik döneminde "Bir Çılgının Hatıraları" (1838) ve "Smarh"(1839) eserlerini yazdı.
. 15 yaşındayken tanıştığı kendisinden on yaş büyük ve evli bir kadın olan Elisa Schlésinger'e aşık oldu. Bu aşk, yaşamında önemli izler bıraktı. Elisa Schlésinger, Gustave  Flaubert'in "Duygusal Eğitim" adlı romanında Marie Arnoux karakterinin de temel kaynağı oldu.
. Shakespeare, Chateaubriand, Hugo ve Cervantes'in yapıtlarını okuyarak romantik düş gücünü geliştirdi.
. 1840'ta liseyi bitirdikten sonra 1841'de Paris Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu. 1841-1844 arasında Paris'te hukuk öğrenimi gördü ve yaşamında büyük önemi olan Maxime Du Camp'la dostluk kurdu.
. 1844'te 23 yaşında iken sara kaynaklı ilk krizini geçirince, dinlenmesi gerektiğinden hukuk eğitimini bitiremeyip yarıda bıraktı. Paris'ten ayrılarak Croisset'e evine döndü, hastalığı nedeniyle vaktinin çoğunu evde geçirmek zorunda kaldı ve kendini tümüyle yazarlığa verdi.
. 1845'te babasını kaybetti. 1846'da bir kızı olan ablası da ölünce, annesi ve yeğeniyle Rouen yakınlarındaki Croisset'e yerleşti, hayatının tamamını burada geçirdi.
. 1845'te İtalya seyahatine çıktı. Cenova'da gördüğü bir Brueghel tablosunun verdiği ilhamla "Aziz Anthony'nin Baştan Çıkışı"'nı yazmaya başladı. 
. 1846'da sevgilisi şair olan Louise Colet ile tanıştı ve 1855'te sekiz yıllık ilişkileri sonunda ayrıldılar.
. 1846'da Normandiya, 1849'da Türkiye seyahatine çıktı. Türkiye seyahatinde İstanbul'a uğradı. 1849-1851 arasında Yunanistan, Filistin ve Mısır'ı gezdi. Bu geziler esnasında mal varlığının çoğunu bitirdi ve bu arada frengi hastalığına da yakalandı.
. Gustave  Flaubert, 1858'de Kuzey Afrika'da Cezayir ve Tunus gezisini yaptı. Flaubert'e ünlü romanı Salambo'yu esinleyen de bu seyahati oldu ve bu gezi sırasında Salambo için döküman topladı.
. Genç yaşta yakalandığı hastalığı nedeniyle evliliği hiç düşünmedi ve hiç evlenmedi.
. Edebiyat dünyasından pek çok kişiyle (George Sand, Ivan Turgenyev, Emile Zola, Guy de Maupassant,...vb) mektuplaştı. Bu mektuplar sonradan büyük ün kazandı. Sevgilisi Louse Colet'e yazdığı mektupları da edebi değerde kabul edildi.
. Gustave  Flaubert, yaşadığı dönemde kitaplarından maddi kazanç sağlayamadı. Yaşamının son yılları acılar ve maddi zorluklarla geçti. Bu dönemdeki en büyük avuntuları; iyi bir yazar olarak yetiştirmeye çalıştığı manevi oğlu olan Maupassant'ın başarısı ve başını Emile Zola'nın çektiği natüralist grubun ona verdiği değer oldu.
. Gustave  Flaubert, 8 Mayıs 1880'de Croisset'te beyin kanması sonucu gelişen ani bir felç sonucu yaşamını yitirdi. 

Gustave Flaubert'in Edebi Yönü

. Gustave Flaubert, edebiyat eleştirmenlerince modern romanın kurucusu kabul edilir. 
. Gustave Flaubert, realizm alanındaki ilk eserleri ile gerçekçilik akımını başlatan yazar olarak bilinir. Gerçekçilik akımını başlatan yazar olarak gösterilmesinde ünlü romanı Madam Bovary kadar mektuplarında dile getirdiği edebiyat ve sanatla ilgili görüşleri de etkilidir. 
. Flaubert, her şeyden önce sanatın bir çıkara dayanmaması gerektiğini savundu. Kendi benliğini öne çıkarmayı kabul etmedi. Bir eseri dışında, birinci tekil anlatımı da benimsemedi. Edebiyatın bir davayı kanıtlamakla görevlendirilemeyeceğini savunarak tezli romana karşı çıktı. Tek tutkusu "gerçeği görmek, gerçeği söylemek"ti. 
. James Wood, Kurmaca Nasıl İşler adlı yapıtında, "Şairler nasıl bahara şükran duyuyorlarsa romancılar da Flaubert'e öyle şükran duymalılar. Onunla her şey yeni baştan başlar. Gerçekten de Flaubert'ten önce ve Flaubert'ten sonra olmak üzere iki ayrı zaman vardır." der. 

Gustave Flaubert Eserleri - Kitapları

Romanları
  • Kasım (1842)
  • Madam Bovary (1857)
  • Salambo (1862)
  • Duygusal Eğitim (1864-1869)
  • Bir Delikanlının Hikayesi (Gönül ki Yetişmekte) (1870) 
  • Ermiş Antonius ve Şeytan (1874)
  • Bouvard ile Pécuchet (Bilirbilmezler, 1874-1880)  (Bu eserini bitiremeden öldü)
Öykü
  • Üç Hikaye (Saf Bir Kalp, Konuksever Aziz Julien Efsanesi ve Herodias) (1887)
Günlük-Anı
  • Bir Delinin Anıları (1838)
  • Kırlarda ve Kumsallarda (1886)
Oyun
  • Gönül Şatosu (1880)
Deneme
  • Basmakalıp Düşünceler Sözlüğü (1855)
  • Kitap Deliliği (1926)

Gustave Flaubert Eserleri Hakkında Notlar

. Dünya edebiyatındaki ilk realist roman Gustave Flaubert'in Madam Bovary romanıdır. 
. Madam Bovary romanı yayınlanmaya başlanınca. "ahlaksızlık-sapkınlık" eseri olarak suçlanarak yasaklandı ve Flaubert'e dava açıldı. Davaya göre romanda eş aldatması olumlu gösterilmekte, cinsel duygular bastırılıp kışkırtılmakta, ahlaksızlık teşvik edilmekte ve geleneklere hakaret edilmekteydi. Flaubert'in savunması ile bu dava beraat ile sonuçlandı. 
. Gustave Flaubert, "Madam Bovary" romanında romantik eserlerin etkisinde kalmış ve bu yapıtlarda anlatılanları ciddiye alan bir kadının felakete sürüklenişini anlatır. Romanda yer alan eleştiri kahramanın şahsına olmakla birlikte asıl eleştiri romantizm akımına yapılmıştır. Madam Bovary romanı ile Gustave Flaubert edebi çevrede realizm akımını başlatan realizm akımının öncüsü olarak kabul edilir. Gustave Flaubert'in Madam Bovary romanı, realizmin romantizme karşı zaferi kabul edilir.
. Madam Bovary romanı pek çok edebiyat listesinde dünyanın en çok okunan ve en çok beğenilen kitapları arasında bulunur. ABD'de J.Peder Zane'nin editörlüğünde 125 yazarın verdiği puanlara göre Tüm Zamanların En İyi 10 Romanı seçildi. Buna göre, tüm zamanların en iyi ikinci romanı, "Madam Bovary" romanı seçildi.
. İki gencin yaşantısını anlattığı ve bu gençlerden birini şaşılacak derecede kendisine benzettiği "Duygusal Eğitim" adlı eserinde Flaubert, kendi gençlik yıllarından hareketle bir "nesil hikayesi" anlatmıştır. 



Benzer Yazılar

Yazarlar 4322846018426711412

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item