Jerome David Salinger Eserleri ve Hayatı

Jerome David Salinger
Çavdar Tarlasında Çocuklar adlı ilk ve tek romanıyla edebiyat dünyasında yer edinen ve münzevi yaşam tarzıyla bilinen Amerikalı yazar Jerome David Salinger, roman ve öykü yazarıdır. İşte, Jerome David Salinger'in eserleri ve hayatı... 

Doğum:     01 Ocak 1919, New York, ABD
Ölüm:       27 Ocak 2010 (91 yaşında), Cornish-New Hampshire, ABD
Meslek:     Roman ve Öykü yazarı
Vatandaşlık: Amerikalı (ABD)

Hayatı

. Jerome David Salinger, 1 Ocak 1919 tarihinde New York Manhattan'da doğdu. Babası Polonyalı bir Yahudi, annesi ise İrlanda göçmeniydi. Yazarın babası Sol Salinger, koser peynir satıcısıydı.
Küçük Salinger, Manhattan'da devlet okullarına devam etti. Ailesi 1932'de Park Avenue'ya taşınınca Manhattan'daki bir özel okul olan McBurnet School'a yazıldı ve İlkokulu McBurney Okulu'nda bitirdi. Yazı yazmaya bu ilkokulda okul gazetesiyle başladı.
. Jerome David Salinger, Manhattan'da, 1951'de yayımlanan tek romanı olan "Çavdar Tarlasında Çocuklar"daki Holden Caulfield'in çocukluğuna oldukça benzeyen bir çocukluk geçirdi.
Salinger, lise yıllarında öykü yazmaya devam etti.
. 1936 yılında New York Üniversitesi'ni kazandı, maddi sebeplerle bir dönem sonra okulu bıraktı ve babasının yanına döndü.
. Babası Salinger'in et ithalatı işini öğrenmesini istedi ve Salinger'i Avusturya Viyana'da bir şirkette çalışmak üzere gönderdi. Salinger Hitler'in 12 Mart 1938'de Avusturya'ya girmesinden bir ay önce Viyana'yı terk ederek ABD'ye döndü. 

. 1939 yılında Columbia Üniversitesinde yazarlık okumaya başladı. Okuldaki öğretmeni Whit Burnett, Story isimli öykü dergisinde editörlük yapmaktaydı. Burnett öğrencisinin yeteneğini gördü ve Salinger'in "The Young Folks (Gençler)" öyküsünü 1940 yılında Story dergisinde yayınladı. Böylece "The Young Folks" Jerome David Salinger'in yayınlanan ilk öyküsü oldu. 
. 1941 yılında Oona O'neill ile görüşmeye başladı. Platonik aşkı olan Ooona O'neill'a mektuplar yazıyordu. Ooona O'neill'in Charlie Cahaplin ile evlenmesiyle platonik aşkı son buldu. 
. ABD'nin II.Dünya Savaşına girmesinden sonra 1942 yılında Amerikan ordusuna katıldı ve orduda havacılık eğitmeni olarak görev yaptı. Normandiya kampında Alman ve Fransız tutukluların sorgulandığı departmanda görev aldı. Normandiya kampı döneminde kendisini etkilemiş bir yazar olan Ernest Hemingway ile tanıştı. Salinger bu görüşme sırasında Hemingway'in alçakgönüllü ve arkadaşça davranışlarından etkilendi. Savaşın çirkin yüzünü gören Salinger savaş sonrasında ruhsal bir çöküntüye girdi ve bir dönem hastanede yattı. 
. Salinger, II.Dünya Savaşı sonrası Almanyada ABD Karşı İstihbarat Birliği'ne yazıldı. Bu dönemde Sylvia Welter ile evlendi. Nisan 1946'da birlikte ABD'ye döndüler ancak evlilikleri sürmedi ve Sylvia Welter sekiz ay sonra Almanya'ya döndü.
. 1940'ların sonlarında Salinger, Zen-Budizm öğretisinden etkilendi ve bunu yazdıklarına yansıttı.

. 1951 yılında başyapıtı "Çavdar Tarlasında Çocuklar" adlı romanını yayınladı. Eleştirmenlerin beğenmediği ve sert eleştirilere maruz kalan kitap okuyucuların büyük beğenisini kazandı. Çavdar Tarlasında Çocuklar'ın yakaladığı başarı dikkatlerin yazarın üzerinde toplanmasına neden oldu. Kitapta argo dil kullanıldığı gerekçesi ile bazı ülkelerde ise yasaklandı.
. 1953 yılında ikinci kitabı olan "Dokuz Öykü" kitabı yayınlandı.
. Çavdar Tarlasında Çocuklar'la ünlü olan Salinger, toplumun ilgisinden kaçmak için New York'tan New Hampshire'a taşındı. Toplumdan kaçtıkça daha çok ilgi görmeye başlayan Salinger; röportaj vermek istemiyor, fotoğraf çektirmiyor ve hayranlarına samimi davranmıyordu. Çavdar Tarlasında Çocuklar'ın anti-kahramanı Holden'ın da sıkça toplumun samimiyetsizliğinden ve ikiyüzlülüğünden kaçmaktan söz ettiği gibi toplumdan kaçarak gözlerden uzak yaşamayı seçmiştir.
Gözlerden uzak yaşayan Salinger, 1980 yılından sonra hiçbir gazeteciye röportaj vermedi. 
. İkinci karısı Claire Douglas'dan olan kızı Margaret A. Salinger 2000 yılında "Dream Catcher: A Memoir" adında bir otobiyografi yayımladı. Bu otobiyografide Margaret A. Salinger, münzevi babası JD Salinger ile yaşamı anlatıyor.
. Jerome David Salinger, 27 Ocak 2010'da New Hampshire'daki evinde vefat etti.

Jerome David Salinger Eserleri

Kitaplar

  • Çavdar Tarlasında Çocuklar/Gönülçelen (1951) 
  • Dokuz Öykü (1953)                                                                           
  • Franny ve Zooey (1961)                                                                    
  • Yükseltin Tavan Kirişini, Ustalar ve Seymour:Bir Giriş (1963) 

Yayımlanmış ve Derlenmiş Öyküler

  • Gençler (The Young Folks) (1940)
  • Kırık Öykünün Kalbi (1941)
  • Piyadenin Özel Notları (1942)
  • Varioni Kardeşler (1943)
  • Az Haşlanmış Çavuş (1944)
  • Haftada Bir Kez Seni Öldürmez (1944)
  • Son İznin Son Günü (1944)
  • İlgili Taraflar (1944)
  • Elaine (1945)
  • Ben Deliyim (1945)
  • Yabancı (1945)
  • 1941'de Hiç Beli Olmayan Bir Genç Kız (1947)
  • Ters Orman (1947)
  • Mavi Melodi (1948)
  • Hapworth 16, 1924 (1965)

Eserlerinden Notlar

. Jerome David D Salinger'in yayınlanan ilk öyküsü; Story dergisinde 1940'da yayınlanan "The Young Folks(Gençler)" oldu.
. JD Salinger yalnızca 1 roman yazmıştır. Yazarın ilk ve tek romanı 1951 yılında yayımlanan "Çavdar Tarlasında Çocuklar" dır. Bu roman Türkçede ilk önce "Gönülçelen", ardından "Çavdar Tarlasında Çocuklar" adıyla yayımlandı.
. Çavdar Tarlasında Çocuklar romanı eleştirmenler tarafından tutulmasa da okuyucuların ilgisini çekti. Bu roman, argo dil kullanıldığı ve  ahlaki değerlere ters düştüğü gerekçesiyle birçok ülkede uzun yıllar yasaklandı. 
. Çavdar Tarlasında Çocuklar romanı Dünyada En Çok Satan Kitaplar listesinde olup 12.sırada en çok satan kitap oldu.
. Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabı, "Anlatacaklarımı gerçekten dinleyecekseniz, herhalde önce nerede doğduğumu, rezil çocukluğumun nasıl geçtiğini, beni doğmadan önce annemle babamın nasıl tanıştıklarını, tüm o David Copperfield zırvalıklarını filan da bilmek istersiniz, ama ben pek anlatmak istemiyorum. Her şeyden önce, ben bu zımbırtılardan sıkılıyorum." giriş cümlesi ile "En İyi 100 Giriş Cümlesi" listesinde ilk sırada yer alıyor.
. Jerome David Salinger Eserleri arasında "Dokuz Öykü" kitabı da bulunmakta. Dokuz Öykü kitabında bulunan öyküler; Muz Balığı İçin Mükemmel Bir Gün, Sarsak Dayı Connecticut'ta, Eskimolarla Savaştan Hemen Önce, Gülen Adam, Teknede, Esme İçin-Sevgi ve Yoksunlukta, Yeşil Gözlüm-Al Dudaklım, De Daumier Smith'in Mavi Dönemi, Teddy.
. JD Salinger son olarak 1965'te New Yorker dergisinde çıkan "Hapworth 16, 1924" öyküsünün ardından hiçbir eser yayımlamadı.
. JD Salinger, 1965'ten sonra hiçbir eser yayımlamamasına ve neredeyse efsane haline gelmiş bir gizlilik içinde yaşamasına karşın, dünya edebiyat gündemindeki yerini hep korudu. 


Benzer Yazılar

Yazarlar 2030811599946600500

Yorum Gönder

emo-but-icon

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Son Yorumlar

item